Sagledati kako koristiti litijum uz ocuvanje zivotne sredine

BEOGRAD – Litijum je strateška mineralna sirovina u svetu i u budućnosti je važno sagledati kako bi trebalo da se koriste resursi koje Srbija ima, uz očuvanje životne sredine i podsticanje razvoja održivog rudarstva, saglasili su se danas predstavnici stručne javnosti i vlade na sednici Odbora za zaštitu životne sredine.

U parlamentu je održana sednica tog odbora, na temu iskorišćavanja litijuma u Srbiji, sa osvrtom na uticaj na životnu sredinu i ekonomski razvoj, koju je zakazao zamenik predsednika Milimir Vujadinović, dok je predsednik odbora Aleksandar Jovanović sazvao sednicu tog odbora, sa istom temom, u Loznici.

Poslanici vladajuće većine imali su kvorum, čime su bili ispunjeni uslovi za održavanje sednice.

Članovima odbora obratile su se ministarke rudarstva i energetike Dubravka Đedović i zaštite životne sredine Irena Vujović, kao i predstavnici stručne javnosti, profesori Rudarsko-geološkog fakulteta Dinko Knežević i Nikola Lilić.

Đedović je rekla da bi trebalo govoriti o tome kakav je potencijal za razvoj rudarstva i privredni rast eventualnog korišćenja minerala litijuma.

Ukazala je da su kritične sirovine, kako EU definiše retke metale, u koje spada i litijum, nejednako raspoređene u svetu, a da Srbija poseduje 10 odsto od svetske, odnosno 60 odsto od evropske potražnje ovog minerala.

„Naš cilj je da u Srbiji razvijamo održivo rudarstvo“, rekla je Đedović i dodala da je važno da se stalno podižu kriterijumi kada je reč o očuvanju životne sredine.

Navela je da su ti kritični metali sve neophodniji u razvoju novih tehnologija, a da su zemlje EU rekle da njihove privrede zavise od uvoza kritičnih sirovina, jer su one nezamenljive u industriji električnih automobila, solarnih i vetrogenratora, kao i mnogim drugim proizvodima savremenih tehnologija.

Dodala je da je procena da Srbija ima najviše litijuma u Evropi – 58 milona tona, dok Nemačka, na primer, ima 40 miliona tona, kao i da je procenjeno da bi uticaj domaćih rezervi na BDP mogao da bude od 3,3 do 10 milijardi evra.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović je ocenjuje da se litijum izdvaja kao važan resurs i dodaje da je Srbija skoro odustala od razvojne šanse, pre nego što se videlo kakav bi to uticaj imalo na životnu sredinu.

„Ova tema je bila izuzetno politizovana i bez studije uticaja procene na životnu sredinu, koja je trebalo da obuhvata 19 tačaka i u kojoj bi se analiziralo kako bi to uticalo na životnu sredinu „, rekla je Vujović i dodala je da je važno postići balans između razvoja Srbije i očuvanja životne sredine.

Profesor sa Rudarsko-geološkog fakulteta Dinko Knežević smatra da su neki ljudi iz struke, koji su, kaže, aktivisti protiv ekspoloatacije litijuma, verovatno nedovoljno upoznati sa temom i da i u slučaju Rio Tinta, projekta koji je zaustavljen, nisu imali dovoljno podataka.

Kako je rekao, eksploatacija litijuma je manje opasna od, na primer, ekploatacije bora, jer je, pojašnjava, litijum nerastvorljiv u vodi.

Objasnio je da se, kada je otpad u pitanju, za tonu zlata preradi 950 tona rudne sirovine i dodao da bi u slučaju litijuma taj odnos bio jedan prema dva, odnosno mnogo manje nego u slučaju nekih drugih minerala.

Knežević je kazao i da je važno da u ceo projekat i razgovor bude uključena firma koja bi se bavila eksploatacijom, država, ali i lokalno stanovništvo, koje bi ukazivalo na probleme, dok država ima mehanizme da te eventualne probleme rešava.

Prema rečima profesoar Nikole Lilića je litijum strateška mineralna sirovina, toliko da tona koja je koštala 8.200 dolara, sada košta 74.000 dolara.

Istakao je i da je iracionalno da se sprečavaju istraživanja i da je važno se aktiviraju razgovori o strategiji upravljanja rudnim resursima i primetio da je važno i da mediji, kada govore o iskopavanja litijuma, ne uzimaju kao primer snimke kopova iz Australije, jer kako je naveo – to nije tako u Srbiji.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da građani tog grada imaju poverenja u organe države i da će se u narednom periodu odnositi u skladu sa tim, ističući da je odustajanje od projekta Rio Tinto za Loznicu bilo „poslovno loše“.

Milimir Vujadinović, koji je predsedavao sednicom Odbora, kazao je da su na nju bili pozvani i protivnici eksploatacije litijuma koji su iz struke, kao i članovi Odbora iz redova opozicije, ali da on „ne zna razloge zašsto se nisu pojavili“.

Sednica Odbora koju je sazvao predsednik Aleksandar Jovanović, održana je u Loznici, a Ćuta je, na početku, izneo tvrdnju da je predsednik Skupštine Vladimir Orlić zabranio prenos te sednice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Znaci zamenik Predsednika odbora (ako je iz SNS) moze da zakazuje sednice iako je ziv i prisutan Predsednik. Pa zasto ste onda birali Predsednika. Imali ste kvorum.? nije to kvorum nego skup poslusnika Ministarka vec sve zna (i ak je tek sela na stlicu.Koji kapacitet majko mila,pa gde je bila sakrivena do sada? „Profesori“ navijaci-cija su Oni strucna javnost? Sramota sta radite da bi neko profitirao a ovamo ste doneli Odluku (Vlada) da je liijum zavrsena prica (smo do izbora? dokle mislite da mozete ste sto god hocete nasilnici?