Samostalni sindikat Fijata: Blizu smo finalnog dogovora

BEOGRAD – Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačkog Fiata Saša Đorđević izjavio je danas, posle pregovora sa predstavnicima države u Predsedništvu, da su na korak od finalnog dogovora o položaju zaposlenih iz osetljivih grupa, kao i zapošljavanju radnika koji su dobili otpremnine.

Po izlasku iz zgrade Predsedništva, Đorđević je rekao novinarima da su predati spiskovi radnika kragujevačkog Fijata koji pripadaju osetljivim grupama i da se nada da će ubrzo biti pozitivnog rešenja.

Nije mogao da kaže koliko je radnika u tim osetljivim kategorijama, ali je naveo da će svi koji ispunjavaju zakonske uslove biti zaštićeni, kao i oni koji je kompanija uz dogovor sa Vladom Srbije tako definisala.

Đorđević je rekao i da su razgovarali o pomoći Vlade Srbije da se ubrzano zaposli 492 radnika koji su prvi dobili otpremnine.

Najavio je da će sa predstavnicima Ministarstva odbrane narednih dana obići kompanije Zastava tervo u Kragujevcu, i Borbeni složeni sistemi u Velikoj Plani, gde bi deo radnika trebalo da nađe novi posao.

On je potvrdio da ove nedelje teče izjašnjavanje radnika o novom Stelantisovom programu koji podrazumeva tri meseca rada u Slovačkoj, pa mesec dana rada u Kragujevcu.

„Izjašnjavanje je do petka. U narednom periodu ćemo znati kompletno broj zaposlenih koji ostaje u kompaniji, a koji ide u inostranstvo. Za sada je rok petak, a možda ako bude potrebno bude i produžetak roka“, rekao je Đorđević i izrazio očekivanje da će u slučaju potrebe biti moguće produženje rokova.

Na interesovanje o predstavnicima drugih sindikata koji su ranije dolazili a danas ih nije bilo na pregovorima, Đorđević je rekao da ih nema, jer je većina njih uzela otpremnine ili su u procesu iznalaženja drugog posla kod ponuđenih poslodavaca.

Rekao je i da 12 radnika koji su se prijavili za Slovačku, a dobili su otpremnine, za sada ostaju na tome.

„Videćemo, imaju opciju da im se po ubrzanom postupku ponudi jedan od poslova, ukoliko kompanija u ovom periodu izjašnjavanja ne pokaže prema njima interesovanje za saradnju“, rekao je Đorđević.

Sa predstavnicima zaposlenih Fijata danas su razgovarali ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministarka rada Darija Kisić, šef kabineta predsednika Ivica Kojić, kao i direktori namenskih fabrika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar