Saradnja sa Evroklirom stvara veću likvidnost srpskih HOV

BEOGRAD – Direktor globalnog tržišta kapitala Evroklira, Sudip Čaterdži, rekao je nakon pitpisivanja ugovora o saradnji sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim da će on stvoriti veću likvidnost državnih hartija od vrednosti Srbije.

„Izuzetno smo zadovoljni što krećemo u sledeću fazu saradnje sa Ministarstvom finasnija Srbije ka zajedničkom cilju da učinimo srpsko tržište hartija od vrednosti dostupnim na Evroklir platformi. Kroz ovu saradnju donosimo međunarodne standarde i elastičnost srpskom tržištu kapitala, što će nam omogućiti da stvorimo veću likvidnost, efikasniju troškovnu politiku i privučemo međunarodne investicije“, naglasio je Čaterdži.

Ministarsrvo je saopštilo da je Evroklir banka istaknuti provajder post-trgovinskih transakcija koji olakšava saldiranje transakcija domaćih i međunarodnih hartija od vrednosti i čuva bezbednost preduzetih investicija, povežuje više od 2.000 tržišnih učesnika širom sveta i omogućava bezbedno i efikasno sprovođenje ovih transakcija.

Napominje se da Evroklir banka duže od jedne decenije spada među kompanije s najvišim kreditnim rejtingom na finansijskom tržištu.

Ona podstiče razvoj otvorenog i efikasnog tržišta čija prednost je veliki broj međusobno povezanih klijenata.

Ministarstvo ističe da klijenti Evroklira potiču iz 90 zemalja sveta, a da se saldiranja sprovode u više do 50 valuta, što govori o razgranatosti poslova ove mreže.

Navodi se da, među klijente spadaju brokersko-dilerska društva, centralne banke, poslovne i investicione banke, investicioni menadžeri i veliki širok spektar emitenata hartija od vrednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar