Saudijski Aramko potpisao ugovor o kupovini američkog gasa

RIJAD – Saudijska energetska kompanija „Aramko“ potpisala je ugovor o kupovini tečnog prirodnog gasa od američke kompanije „Sempra Enerdži“ iz San Dijega, u nastojanju da postane aktivan igrač na rastućem međunarodnom tržištu gasa.

Podružnice dve kompanije – „Sempra LNG“ i „Aramko Servisiz“ – objavile su danas da su potpisale neobavezujući sporazum, prema kojem će „Sempra“ prodavati Aramku pet miliona tona TPG-a godišnje u narednih 20 godina, prenosi CNBC.

Preliminarni sporazum je sada predmet pregovora i čeka ga finalizacija.

„S obzirom da se očekuje da će globalna tražnja za TPG-om rasti za oko 4,0 odsto godišnje, a verovatno će premašiti 500 miliona metričkih tona godišnje do 2035. godine, vidimo značajne mogućnosti na ovom tržištu i nastavićemo da negujemo strateška partnerstva koja nam omogućavaju da zadovoljimo rastuću globalnu tražnju za TPG-om“, izjavio je generalni direktor saudijske kompanije Amin Naser.

Isporuke bi, u skladu sa potpisanim ugovorom, krenule iz TPG postrojenja kompanije „Sempra“ u Port Arturu u Teksasu, koje je trenutno u fazi razvoja. Ugovorom je takođe predviđeno da Aramko u tom projektu preuzme udeo od 25 odsto.

„Ako se pretvori u kupoprodajni ugovor, to će biti jedan od najvećih TPG poslova ikada potpisanih i najveći ugovor potpisan od 2013. godine“, smatra Žil Fare, direktor istraživanja u konsultantskoj kući „Vud Mekenzi“.

Kompanija „Sempra“ je nešto ranije potpisala 20-godišnji ugovor o prodaji dva miliona tona TPG-a godišnje iz Port Artura poljskoj kompaniji „Poliš ojl end gas kompani“.

Nakon što ugovor sa Aramkom bude finalizovan, „Sempra“ će imate kupce za sedam miliona tona od ukupno 11 miliona tona kapaciteta godišnje u Port Arturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar