Savic: Kada kineski proizvod poskupi, svet je dotakao dno

BEOGRAD – Ekonomski problemi sa kojima se i mi i svet suočavamo počeli su sa pandemijom, ali to je bilo samo prvo poluvreme, a ovo drugo u kome smo sada, još je gore i potrajaće, izjavio je danas ekonomista Ljubodrag Savić.

Rekao je da je i Kina u krizi i dodao da „kada kineski proizvod poskupi-svet je dotakao dno“.

Savić je istakao da je situacija kada je reč o vrednostima valuta trenutna, da će trajati neko vreme pa će se stvari promeniti a takve fluktuacije, ocenio je, mogu da budu i špekulantskog karaktera.

Prema njegovim rečima, gledano na dugi rok, dolar će biti najstabilniji, ali, kako je ukazao, može da potone iz drugih razloga.

„Amerikanci mogu da ga čuvaju, a mogu i da ga namerno obaraju. Amerika ga ne brani zato što nema jaku izvoznu privredu. Pušta ga u slobodni tok, jer najveći deo robe dolazi s Dalekog Istoka“, objasnio je Savić gostujući na TV K1.

Istakao je i da je u najvećim i najbogatijim evropskim zemljama poput Velike Britanije, Francuske i Nemačke, kriza pravi šok za narod, ali i za vlast.

„Oni ne mogu da veruju da im se to dešava u 21. veku, da cene rastu, da nema gasa, struje. Ne mogu da razumeju da im neko preporučuje da smanje temperaturu u stanu na 19 stepeni i da se ne tuširaju svaki dan“, naveo je profesor Savić.

Dodao je da su ljudi u zapadnom svetu živeli lepo i udobno, uživali u jeftinim kineskim proizvodima i radnoj snazi s juga Evrope i drugih krajeva sveta, jeftinim ruskim sirovinama i energiji ali da toga više nema.
Naglasio je da će neki i dalje živeti dobro ali da većina neće.

„Evropljani sve što se dešava doživljavaju kao kataklizmu. Iz razgovora sa ljudima koji žive u Nemačkoj, stekao sam utisak da su oni zabrinutiji nego mi u Srbiji, što je paradoksalno“, rekao je Ljubodrag Savić.

Ocenio je da ne postoji realna strategija za nošsenje sa problemima u kojima su se zemlje našle i da je u sadašnjoj situaciji bolje pomagati siromašnima, što važi i za Srbiju.

Acenio je da se Srbija još dobro drži i mnogo bolje nego neke razvijene zemlje.

„Ali, naše bisage su tanke i na ivici smo noža. Održavamo stabilnost zahvaljujući nekim dobrim rezultatima iz prethodnog perioda ali svi znamo da nema novca koji se ne može potrošiti“, istakao je Savić.

Dodao je da ćemo to što sada prividno pomažemo privredi i stanovništvu, kasnije platiti i da Evropa to ne radi, već daje preporuke za smanjenje potrošnje.

Naveo je i da kada bi se kriza u Ukrajini sada završila, recesija bi trajala još godinu, dve ili tri.

„Problem je što niko tome ne vidi kraj i kriza će biti sve veća. Nema realnih izvora za pomoć građanima osim zaduživanja, pa da buduće generacije plaćaju ili da povećate poreze“, rekao je Savić.

Ocenio je da kada se zamrznu cene, što smo mi radili i devedesetih godina, to nema efekta na dugi rok.

Savić je naveo i da kineski proizvodi koji su bili jeftini sada putuju dva ili tri puta duže, a uz skuplji prevoz i kursne razlike skuplji su za 20 do 40 dosto.

„I Kina je u krizi. A kada kineski proizvod poskupi – svet je dotakao dno“, zaključio je Savić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar