Sberbanka razvija prototip robota za dezinfekciju prostorija u cilju sprečavanja pandemije …

Sberbank laboratorija je u nameri da pomogne u sprečavanju i lečenju bolesti izazvane virusom COVID-19, od robota za isporuku napravila robot za dezinfekciju, saopštila je danas Sberbanka u Srbiji. 

Robot je opremljen opremljen UV lampama koje mogu da unište sve vrste virusa u prostoru veličine 2.500 metara kvadratnih u toku jedne noći. Ultraljubičasto zračenje uništava sve vrste patogena, uključujući viruse.

Robot je autonoman i bezbedan i kada mu se „pokažete“ prostorija, on je u mogućnosti da je samostalno dezinfikuje, a kada neka osoba udje u prostoriju dezinfekcija će automatski biti zaustavljena.

„Sberbanka je i tehnološka kompanija. Tokom ove situacije, kao i mnoge druge velike korporacije, odlučili smo da iskoristimo sve svoje resurse za pomoć u suzbijanju virusa. Razne službe Sberbank grupe rade na ostvarenju tog zajedničkog cilja. Projekat naše Laboratorije za robotiku je pravi dokaz za to“, rekao je zamenik predsednika Izvršnog odbora Sberbanke Stanislav Kuznetsov.

On je istakao da je tehnološko rešenje koje je osmislila laboratorija te banke od značaja ne samo tokom pandemije virusa COVID-19, jer će univerzalni robot koji namenu i tokom sezonskih epidemija gripa i akutnih respiratornih infekcija.

„Naša stručnost u oblasti mobilnih robota pomogla nam je da u kratkom vremenskom roku robota za dostavu transformišemo u robota za dezinfekciju. Tokom karantina i rastućeg broja pacijenata kojima je dijagnostifikovan virus COVID-19, robot poput ovog može značajno da smanji opterećenje kome je izloženo medicinsko osoblje i da uspori širenje virusa zbog mogućnosti da u kratkom roku dezinfekuje javne prostore“, kazao je direktor Sberbank laboratorije za robotiku Albert Yefimov.

Najavio je da će će biti skraćen put od prototipa do proizvoda i da će u najkraćem roku univerzalni robot biti na tržištu.

Korišćenje robota predvidjeno je za preventivnu dezinfekciju u bolnicama i klinikama, obrazovnim ustanovama, kancelarijama, podzemnoj železnici i drugim javnim mestima i pomoći će da se spreči širenje raznih patogena.

Sada se prototip robota za dezinfekciju testira u Sberbank ekspoziturama u Rusiji. U zavisnosti od rezultata testiranja, moguće je proširenje projekta i korišćenje robota i izvan banke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar