Sedma revizija aranžmana sa MMF, javna preduzeća prioritet

Za četiri dana u Beograd bi trebalo da stigne Misija Međunarodnog monetarnog fonda u novu kontrolu aranžmana sa Srbijom, a početak zvaničnih razgovara je planiran za ponedeljak, javlja RTS.

Delegacija iz Vašingtona u Beogradu boraviće do 4. jula, rekao je u intervjuu za RTS Sebastijan Sosa, stalni predstavnik MMF-a u Srbiji.

Kako se navodi, rast plata i penzija neće biti tema ove kontrole, ali hoće reforma javnih preduzeća.

Stalni predstavnika MMF-a u Srbiji kaže da predstojeća poseta ima dva cilja – prvi je da sa zvaničnicima Srbije razgovara o dugoročnim ciljevima, prioritetima i izazovima, što je praksa sa svakom zemljom članicom Fonda i takvi razgovori su svake druge godine.

„Drugi cilj predstojeće posete je sama nova kontrola aranžmana i izveštaj u vezi sa tim šta je urađeno u programu sa Srbijom. To će biti naša sedma revizija, poslednja je bila u decembru prošle godine, a u kontrole dolazimo svakih šest meseci. Ovo će biti kontrola osam meseci uoči samog kraja aranžmana. Razgovaraćemo o primeni programa, ostvarenom napretku i naravno napravićemo plan šta je potrebno još da se uradi ubuduće“, navodi Sosa.

On je dodao da se, sa stanovišta MMF-a, ništa ne menja činjenica da bi Srbija trebalo da dobije novu Vladu i novu premijerku.

„Sa našeg stanovišta ništa se ne menja. Mi očekujemo da nastavimo tesnu saradnju sa srpskim zvaničnicima. Naravno, mi smo već sarađivali sa mandatarkom, poznajemo je i imali smo dobru saradnju sa njom. Verujemo i u dobru saradnju sa budućom Vladom“, istakao je Sosa.

Upitan da li će rast plata i penzija biti jedna od tema predstojeće revizije, on je rekao da još uvek ne zna, ali da je to više tema za narednu misiju.

„Nismo o tome razgovarali tokom priprema budžeta za 2017. godinu. Obično je to tema kada se priprema budžet za narednu godinu, tako da je još uvek rano da govorimo o detaljima, to je ipak tema za narednu misiju“, napomenuo je Sosa.

Prema njegovim rečima, reforma javnih preduzeća je očigledno prioritet u postojećem programu sa Srbijom, koji podržava MMF.

„Smatramo da Srbija, ukoliko želi da ostvari potpuni napredak u onom što čini u poslednje dve godine, kada je reč o makroekonomskim postignućima, i ukoliko želi da završi reforme – tada reforma javnih preduzeća mora da bude jasan prioritet“, istakao je Sosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

javna preduzećaMMFrevizija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • kojeimedadam

    Ćuj…Reforma Javnih preduzeća. Verovatno misle na “ prodaju “ tih javnih preduzeća nakon što im se “ reformom “ – obori cena. ———————————————————————————————– Nijednoj “ normalnoj vlasti “ u bilo kojoj “ normalnoj državi “ ne bi smelo ni da padne na pamet da ..KOLJU – svoje “ zlatne koke “ i da SEKU – granu na kojoj sede…a u Srbiji je ..TO U PLANU.