Šef Kancelarije SB u Srbiji: Dobro je biti ambiciozan ali i znati šta treba raditi

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva ocenio je da je za dalji napredak Srbije važno da se realizuju brojni koraci i da su na tom putu dve kritične takčke, a one se tiču olakšavanja procesa plaćanja poreza i priključenja na električnu mrežu.

„Dobro je biti ambiciozan ali je i važno konstatovati da se u tom pravcu moraju realizovati brojni koraci. Dve su kritične oblasti da bi se to uradilo. Prva je plaćanje poreza i da se olakša taj proces preduzećima. Poreski teret je veliki, posebno za nove firme“, rekao je Ndegva za RTS upitan kako vidi ambiciju Vlade Srbije da sa 43. pozicije na listi Svetske banke po lakoći poslovanja dodje na 30.

Prema njegovim rečima, problem poreza je veliki jer neka preduzeća moraju da plate porez u vrednosti šest meseci zarada, ali i proces dobijanja priključka na električnu energiju.

„Ambicija je odgovarajuća jer ako pogledate kako je rešen problem izdavanja gradjevinskih dozvola prošle godine, Srbija je bila na dnu, a sada je 10. na svetu“, rekao je Ndegva u prvom intervjuu za srpske medije.

Upitan da li je za taj napredak važna politička volja ili nešto drugo, on je ocenio da je reč uglavnom o tehničkim detaljima, ali i da je potrebno da vlasti budu opredeljene za rast i da otvaraju tržište za konkurenciju.

„Za nas dve najvažnije stvari kako bi Vlada Srbije napravila bolje poslovno okruženje jeste da stvori prostor za privatne firme. U ovom trenutku više od 600 preduzeća je u vlasništvu države. Najveća državna preduzeća, 10 njih u Srbiji, a od njih je šest u vlasništvu države, tako da je važno privatizovati i otvarati te sektore za tržište i konkurenciju“, rekao je Ndegva.

Prema njegovim rečima, najveći test za Vladu Srbije je napredak u privatizaciji banaka i osiguravajućih kompanija.

„Želeli bismo da, recimo, vidimo napredak privatizacije kod banaka i osiguravajućih kompanija. To bi bio pokazatelj da je Vlada ozbiljno rešila da učini ekonomiju konkurentnijom i da privuče nove investicije“, naveo je Ndegva.

Takodje, kako je dodao, SB bi volela da Srbija ima bolje upravljanje i kako je dodao dobro je što je Vlada i za to opredeljena.

„U EPS-u i u Srbijagasu, oni su to već radili, reformisali su Železnice tako da postoji kapacitet, zainteresovanost, samo je potrebno ići hitno napred“, naveo je šef Kacelarije SB u Srbiji.

Prema njegovim rečima, novi kredit koji je SB odobrila nedavno Srbiji je važan jer će pomoći Srbiji da modernizuje infrastrukturu, da bude efikasnija.

„Imamo dva dela – prvi da se omogući održavanje 8.000 kilometara putne mreže, ne samo održavanjem već promenom načina održavanja kroz ugovore. Takodje, potrebno je modernizovati više od 200 javnih objekata da bi bili energetski efikasniji. To će naravno doneti uštede za državni budžet“, dodao je on.

Ndgeva je naveo da će se SB iduće godine fokusirati na to da pomogne Vladi Srbije u reformi poreskog sistema kako bi poreska uprava bila efikasnija, da se pojednostavi Zakon o porezu, da bi to pomoglo preduzećima.

„Pomoći ćemo i Vladi da racionalizuje, možda i privatizuje bankarski sektor“, naveo je on i dodao da postoji i jedan zdravstveni program koji će iduće godine dodati novi oko 300 miliona dolara.

Upitan da li Srbij treba novi aranžman MMF jer se naredne godine završava taj Program, Ndgeva je rekao da je na Vladi da to odluči.

„Mislimo da su programi i stendbaj aranžmani MMF-a važni kako bi se dalo poverenje medjunarodnim tržištima da je Vlada Srbije fokusirana na sprovodjenje racionalne politike, odnosno upravljanje javnim rashodima i da ozbiljno pristupa reformama. Aranžman MMF-a stvara poverenje u performanse države tako da mogu da dodju investitori, i uvek je dobro to imati“, dodao je Ndegva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar