Sektor osiguranja je stabilan i pozitivno posluje

ARANĐELOVAC – Predsednica Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije (UOS) Ivana Soković izjavila je danas da je tržište osiguranja stabilno i u plusu, a da su rezultati ove godine iznad očekivanih, jer je premija osiguranja porasla za 10 odsto za prvih devet meseci.

Ona je otvarajući dvodnevnu manifestaciju Peti srpski dani osiguranja „Tempora mutantur“ (Vremena se menjaju) rekla da postoji prostor za rast i da će se o tome razgovarati.

„Naročito je rasla premija dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja na 22 odsto, zatim osiguranja života za sedam odsto i imovinskih osiguranja, zahvaljujući stranim direktnim investicijama i infrastrukturnim investicijama države“, navela je Sokovićeva.

Dodala je da svi učesnici na tržištu osiguranja svojim odgovornim ponašanjem i u saradnji sa Narodnom bankom Srbije (NBS) treba da doprinesu stabilnosti i rastu.

Sokovićeva je najavila da UOS u saradnji sa MUP-om priprema izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja kao i da radi na promenama Zakona o sprečavaju pranja novaca, a da se razmatra i mogućnost povezivanja privatnog i državnog zdravstvenog sistema.

Generalni skeretar UOS-a Duško Jovanović ocenio je da je povećanje broja ugovora za dobrovljno zdravstveno osiguranje ove godine bilo uslovljeno činjenicoim da je dobasr deo državnog zdravstva bio u kovid sistemu, pa su ljudi koristili usluge privatnih zdravstvenih ustanova.

Naveo je, kako se očekuje, da rast ukupne premije sektora osiguranja do kraja godine bude između osam i po i devet procenata.

„Što znači da ćemo prevazići magičnu granicu od milijardu evra ukupne premije svih osiguravača na godišnjem nivou. Premija od milijardu evra obezbeđuje tehničke rezerve kompanija od preko dve milijarde evra. Te dve milijarde mogu da budu uložene u određene infrastrukturne državne projekte i da zajedno sa državom radimo na razvoju sektora osiguranja“, ocenio je Jovanović.

Pomoćnik ministra finansija Ognjen Popović rekao je da je Ministarstvo veoma zadovojno što je zajedno sa NBS i dugim isntitucijama uspelo da očuva privredu i omogući tržištu osigruranja da napreduje.

Istakao je da su izmene Zakona o osiguranju rešile problem društvenog kapitala u nekim komapnijama poput „Dunav osiguranja“, čime su one izjednačene sa ostalim učesnicima na tržištu.

Popović je najavio da će sledeće nedelje Vlada Srbije usvojiti operatvni plan za primenu Strategije razvoja tržišta kapaitala koji predviđa formiranje radne grupe sastavljene od predstavnika Vlade, NBS-a i finansijskih institucija.

Pozvao je osiguravače da učestvuju u radu tog tela čija će uloga biti da prati dešavanja na tržištu kapitala i prilagođava se novim situacijama na njemu.

„Verujemo da sektor osiguranja u naredne dve decenije može da doživi poslovnu renesansu koju su doživele banke u prethodnim godinama. Smatram da će ovaj skup i skupovi pred nama biti ključ za razmenu iskustava, ideja i znanja kako bismo odgovorili na sva pitanja i izazove koji su pred nama“, rekao je Popović.

Direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević najvio je širenje mreže pošta u Srbiji i podsetio učesnike skupa da će ta činjenica i digitalizacija Pošte omogućiti osiguravačima da lakše dopru do korisnika.

„Pošta želi da proširi broj filijala na 1.800, da budemo prisutni na svakom mestu u Srbiji, da pružimo različite ušluge, pa i uslugu osiguranja. Našim građanima nedostaje osećaj za potrebu osiguranja i tu vi morate da se pojavite i objasnite da i moja mama od 86 godina shvati to. Ako svi budu shvatili put do osiguranja vodi preko Pošte“, rekao je Đorđević.

Naveo je da Pošta sada uvodi nove infrormacione tehnologije i istakao da je ovo trenutak da najjeftinije i najjednostavnije osiguravajuće kompanije sarađuju s tim javnim preduzećem na svih 1.800 lokacija.

Đorđević je poslao, poruku da se osiguravači mogu reklamirati u filijalama Pošte Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar