Sekvira: Objasnićemo inovativnim kompanijama kako da apliciraju za sredstva EIC

BEOGRAD – Na današnjem regionalnom „Info danu“, objasnićemo kompanijama koje se bave inovativnim tehnologijama kako da apliciraju za sredstva EIC-a koja iznose 10 milijardi evra, rekao je danas predstavnik EIC-a Keit Sekvira.

Sekvira je kazao Tanjug da će „Info dan“ Evropskog saveta za inovacije (EIC), koji je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, pružiti priliku startapovima da saznaju sve o novim mogućnostima finansiranja.

„Ovo za EU predstavlja novu inicijativu. EIC ima finasiranje od 10 milijadi evra za narednih par godina i otvoren je za inovatore koji se bave novim tehnologijama bilo gde da se nalaze u Evropi, uključujući i Srbiju“, rekao je Sekvira.

Kako ističe, „danas ćemo objasniti svim kompanijama kako da apliciraju za sredstva EIC-a, i zašto su ona bitna za njih“.

Nadamo se da će biti mnogo kompanija i mnogo inovatora iz Srbije koji će se prijaviti na ovaj program nakon današnjeg događaja, rekao je Sekvira.

Pomoćnik ministra za nauku, tehološki razvoj i inovacije Vladimir Radovanović smatra da je ovo velika prilika za ministarstvo da predstavi planove, stremljenje i napore u polju transfera tehnologije i saradnje između akademije i nauke sa jedne strane i biznisa sa druge strane.
„Glavni cilj naučno istraživačko inovacionih napora je osposobiti sistemski razvoj tehnologije i inovacija na drzavnom nivou, i doprineti kreaciji novih poslova koji osposobljavaju državnu kompeticiju na globalnom nivou“, rekao je Radovanović.

Kako je istakao, vise od 42.000 ljudi je zaposleno u sektoru tehnologija u Srbiji.

„Svake godine diplomira vise od 3.000 inzenjera. Imamo 44 specijaliizovana IT kursa u srednjim skolama i programiranje je obavezan predmet za sve učenike koji imaju više od 11 godina. Takođe, imamo i programe vestačke inteligencije u nasem višem obrazovnom sistemu“, zaključuje Radovanović.

Šef operacije delegacije EU u Srbiji Martin Klauke smatra da niko više ne sumnja da je inovacija u srcu kreativne kompeticije, kreiranja poslova i imanja potrebnog znanja za izlazak u susret izazovima naseg vremena u području digitalne transformacije.

„Zbog toga je ova tema visoko na agendi EU u smislu finansiranja“, rekao je Klauke.

On je istakao da postoji velika dinamika u regionu po pitanju novih institucija koje promovisu nauku i inovacije.

„Veoma smo srećni što smo deo ovog poduhvata i ponosan sam da kažem da smo mi kao EU podržali mnogo inicijativa koje je Vlada Srbije započela u polju nauke i tehnologije. Podržali smo inovacione fondove od samog početka, pre više od 10 godina sa 47 miliona evra, i sa preko 1.000 projekata“, rekao je Klauke.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Milun Trivunac kaže da je istraživanje PKS-a pokazalo da kompanije koje koriste inovacije, koje svakodnevno investiraju u nove tehnologije i koriste kreativnost zaposlenih postižu mnogo bolje rezultate, višu produktivnost i veći rast.

Tokom današnjeg stručnog panela, korisnici EIC sredstava iz regiona će podeliti svoja iskustva i pružiti praktične savete za uspešno apliciranje u okviru programa Akcelerator.

Događaj u hotelu Metropol je organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa EIC i EISMEA, uz podršku konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva iz jugoistočne Evrope (JIE).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar