Selakovic: Prvo priznanje Majka Srbija Đorđu Mihajloviću

BEOGRAD – Svečana dodela nacionalnih priznanja uglednim ličnostima iz dijaspore i regiona koje su doprinele promovisanju Srbije biće upriličena danas i sutra, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je izjavio da se ona dodeljuju prvi put otkako je zakonski regulisano njihovo dodeljivanje i definisano koja su to priznanja.

„Najviše među njima je priznanje Majka Srbija i ono se dodeljuje onome ko je najviše doprineo afirmaciji naseg imidža i naših vrednosti. Priznanja se dodeljuju i za očuvanje i afirmaciju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, za oblast kniževnosti, političkog delovanja, savremenih telekomunkacionih tehnologija, nauke, pronalazaštva i drugih važnih oblasti“, rekao je Selaković gostujući na TV Pink.

Zajednički imenilac ovih aktivnosti je to da ih čine naši ljudi u dijaspori i da se njima doprinosi očuvanju i poboljšanju imidža Srbije i našeg naroda.

Priznanja će, osim ministra Selakovića, uručiti i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

„Ne bih otkrivao sva imena, ali hoću da kažem, sa velikim ponosom, da priznanje Majka Srbija sutra uručujemo našem Đorđu Mihajloviću, čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu. Priznanje ćemo mu uručiti sutra, 11. novembra u 11 časova, dakle u isto vreme kada je pre 103 godine potpisano primirje u Prvom svetskom ratu“, rekao je Selaković.

Dodao je da mu je veoma drago što se priznanje dodeljuje baš Đorđu, jer on čuva jednu od naših najvećih svetinja i ova dodela je način da mu oda priznanje za to.

Istakao je da se sve ovo radi povodom dana koji je za nas od velike važnosti, a reč je o Danu primirja u Prvom svetskom ratu.

„Obeležavamo ga kao Dan primirja a ja bih pre rekao da je to dan pobede“, naglasio je Selaković.
Istakao je da moramo da pamtimo i obeležavamo važne datume iz naše prošlosti, te da je neophodna duhovna obnova našeg naroda.

Ukazao je i da Srbija sa sadašnjim pobedničkim duhom mnogima ne odgovara, kako u regionu, tako i na međunarodnoj sceni.

„To se dešava, jer nam se interesi ne poklapaju i onda udaraju na rukovodstvo Srbije, odnosno njenog predsednika Aleksandra Vučića, koji je na udaru jer je sposoban“, rekao je Selaković.

Naglasio je da je Srbija sada ne samo ekonomski jača nego i mudrija u vođenju spoljne politike i ponaša se kao neko ko ne samo da ne destabilizuje region, nego radi na njegovoj stabilizaciji i naveo primer projekta Otvoreni Balkan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar