Sertić: Još bez odluke o prodaji Telekoma

Srbija još nije donela odluku o prodaji Telekoma i ta kompanija, u slučaju da ne bude prodata, neće moći da ostane u dosadašnjem obliku, već joj predstoji restrukturiranje, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

„Bilo bi nam lakše da smo dobili jako dobru ili jako lošu ponudu, onda prosto znate šta nam je činiti“, rekao je Sertić sinoć za RTS.

Kako je ranije najavio premijer Aleksandar Vučić, odluka o prodaji Telekoma trebalo bi da bude doneta danas popodne, ili u četvrtak, 10. decembra. Vučić je rekao da je ponuđena cena veća od one koja je bila ponuđena 2011. godine, ali ipak ne onolika koliko se vlada nadala.

Sertić je naveo da Telekom donosi profit, ali je zapitao da li postoje garancije šta će biti za tri ili pet godina imajući u vidu da se „ogromno tržište telekomunikacija u svetu zaoštrava i ukrupnjava“.

„Moramo hladne glave da donesemo odluku. Još uvek nije doneta odluka, ni da li ćemo prodati ili ne, ali to će biti racionalna odluka“, precizirao je.

Prema njegovim rečima, vlada sada razmatra sve druge opcije koje postoje i radi se analitika o tome šta se može očekivati narednih godina.

Kako je naveo, Telekom donosi 150 miliona evra profita, ali da su neophodne investicije u najmanje isto tolikom iznosu.

„Ako ne budemo prodali Telekom i ako vlada Srbije ne bude donela odluku o njegovoj prodaji, Telekom neće ostati u današnjem obliku“, ponovio je Sertić i objasnio da će ta kompanija morati da bude restrukturirana kako bi u narednih tri do pet godina mogla da se bori na tržištu.

„Da li sa stranim ili domaćim menadžmentom, videćemo, ali uz saglasnost sindikata“, kazao je ministar i dodao da je zadatak vlade da učini Telekom profitabilnim.

„Hoće li on biti definisan ovog momenta ili u narednih tri do pet godina, to ćemo da vidimo“, zaključio je Sertić.

U Vladi Srbije krajem novembra otvorene su konačne ponude šest kompanija koje su zainteresovane za kupovinu 58 odsto akcija Telekoma.

Ponude je ocenjivao privatizacioni savetnik, francuska kompanija „Lazard“, a vlada odlučuje koja je ponuda najbolja, ne samo na osnovu cene već i ponuđenog investicionog plana i socijalnog programa.

Ministarstvo postalo urgentni centar privrede

Ministar privrede izjavio je da će novim zakonom o javnim preduzećima menadžment dobiti veća ovlašćenja, ali da će morati da ispostavi rezultate, kao i da je, zbog situacije koju je nasledio, njegovo ministarstvo postalo „urgentni centar privrede“.

„U dogovru sa MMF do kraja godine usvajamo predlog novog zakona o javnim preduzećima gde ćemo mnogo više nego do sada omogućiti menadžmentu, direktoru kao odgovornom čoveku, dati vlast u ruke, neće mu se vlada mešati u njegove dnevno-operativne poslove, ali sa druge strane ćemo očekivati ozbiljne rezultate“, objasnio je sinoć Sertić.

Ukazavši da su javna preduzeća u prošlosti postala „privatni posedi nekih partija“, Sertić je istakao da je vlada centralizovala sistem upravljanja preduzećima u ministarstvu privrede.

„Ministarstvo je postalo urgentni centar privrede, morate nešto da amputirate odmah, morate nešto da date ozbiljne lekove i inekcije, a nešto možete da lečite lakšim medikamentima, to je situacija koju sam ja dobio u nasleđe“, rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, rad javnih preduzeća sada se kontroliše na svaka tri meseca i ona moraju da dostave svoje rezultate.

Ministar je dodao da najveći problem pravi preko 600 preduzeća na lokalnom nivou.

Govoreći o privatizaciji preostalih 17 preduzeća, Sertić je rekao da će „sedam biti rešeno do kraja godine, a da preostalih deset ima šansu do maja“.

On je najavio da će u februaru biti raspisan tender za „Galeniku“ i dodao da postoji mogućnost da još nekoliko preduzeća moći da preživi kao što je Fabrika maziva u Kruševcu ili „Trajal“.

„Samo profitabilna preduzeća mogu da opstanu“, podvukao je Sertić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

TelekomŽeljko Sertić
Komentari (0)
Dodaj komentar