Simens oseća posledice krize, ali se trudi da ih prevaziđe

SAVUDRIJA – Generalna direktorka Simensa za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, Medeja Lončar, kaže da kriza izazvana ratom u Ukrajini pogađa i tu kompaniju, i njene pogone, ali se trude da sve to prevaziđu, pri čemu je u Srbiji važna okolnost koja olakšava poslovanje izuzetno obrazovan kadar.

“Svaka kriza na neki način pruža i mogućnosti. Vidimo koliki je pritisak na cene energenata, ali to će sa druge strane otvoriti mogućnosti za temu održivnog razvoja. Moramo o tome govoriti, o energetskoj efikasnosti, transformaciji društva. To nije važno samo za jednu zemlju, već za sve u regionu, jer će samo saradnja dati još više efekata”, rekla je Lončar za Tanjug u Istri, gde učestvuje da konferenciji “Strateški ekonomski razgovori”.

Na pitanje u kojoj meri je Simens suočen sa rastom cena sirovina i problemima u lancu isporuke, Lončar odgovara da itekako oseća sve izazove, i u lancu snabdevanja i sa isporukama svojih proizvoda.

To, ističe, nikako ne znači da razmišljaju da napuste srpsko tržište.

“To samo malo povećava kompleksnost u radu, ali i našim kupcima, ali se trudimo da brže i efikasnije to prevaziđemo i pomognemo našim kupcima”, kazala je ona.

Upitana da li kriza utiče na postrojenja Simensa u Srbiji, Lončar kaže da to jeste slučaj, čim imate poskupljenja energenata, ali da je u Srbiji važno što je radna snaga visoko obrazovana, uz fleksibilnost u poslu.

“Mi i u svojoj proizvodnji implementiramo digitalna rešenja, kao što ih nudimo kupcima, i to će nam pomoći ne samo u proizvodnji, već i u celom lancu. Razvoj tehnologije mora da ide u pravcu održivog razvoja”, rekla je Lončar.
Na pitanje imaju li u planu nove investicije u Srbiji, kaže da za sada nemaju takvih planova, ali da su nedavno povećali svoj tim akvizicijom jedne IT kompanije u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar