Simens zabeležio manji neto profit, ali narudžbine rastu

MINHEN – Nemački Simens je zabeležio u periodu april-jun pad neto dobiti od 14 posto, pošto su viši porezi i slabija profitabilnost u poslovnoj jedinici nafte i gasa izvršili pritisak na ukupnu zaradu kompanije.

Nemački industrijski konglomerat ostvario je neto dobit od 1,21 milijardi evra (1,41 milijardi dolara) u trećem kvartalu svoje poslovne godine, u odnosu na 1,42 milijarde evra u istom tromesečju godinu ranije, prenosi Marketvoč.

Prihodi su pali za 4,0 procenta na 20,47 milijardi evra, dok su porudžbine skočile za 16 odsto na 22,80 milijardi evra, saopšteno je danas iz Simensa. Primljene narudžbine uključuju, pored ostalog, proizvodnju sistema za kontrolu železnice u Norveškoj u vrednosti 800 miliona evra, i proizovodnju opreme za vetroelektranu u Britaniji za 1,3 milijarde evra.

Na smanjenje dobit su uticali viša prosečna poreska stopa i oštar pad zarade u Simensovoj posrnuloj energetsko-gasnoj jedinici, koja je zabeležila profitnu maržu od 5,4 odsto u odnosu na 9,7 procenata prošle godine, tako da je dobit u toj delatnosti iznosila tek 164 miliona evra.

Ipak, solidna zarada u sektoru koji se bavi izradom digitalnih rešenja pomogla je ovom industrijskom gigantu da na nivou cele grupe zabeleži rast profitne margine na 10,7 procenata sa prošlogodišnjih 10,1 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar