Skup u PKS o mogućnostima ulaganja u RS

BEOGRAD – Moja očekivanja od današnjeg sastanka su velika, jer očekujem konkretne dogovore o investiranju u pogeraničnom delu Republike Srpske i Srbije, u slobodnim zonama koje su formirane od Bratunca do Bijeljine, izjavio je premijer RS Radovan Višković.

Na sastanku u Privrednoj komori Srbije (PKS) o mogućnostima ulaganja u RS, Višković je rekao da su predstavnici sedam kompanija koji su bili na sastanku izrazili konkretnu zainteresovanost za investiranje, među kojima su NIS, Neoplanta, Galens, Cepter i Delta, a sa jednom kompanijom će biti potpisan ugovor o ulaganju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici 40 srpskih kompanija, a Višković nije rekao s kojom će kompanijom biti potpisan ugovor, ali je naveo da ona već ima pogon za proizvodnju stambenih kontejnera u Srebrenici.

„Sada će napraviti fabriku za proizvodnju profila za te kontejnere u Bratuncu, u slobodnoj zoni pored mosta Bratoljub“, rekao je Višković.

On je podsetio da je inicijativa za jačanje privredne saradnje Srbije i RS dogovorena pre godinu dana na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Želja nam je da na taj način u pograničnom području zaposlimo ljude i da ih zadžimo u njihovim mestima, kako ne bi dolazili u Beograd, Novi Sad, Bijeljinu ili Banjaluku“, objasnio je Višković.

Premijer RS je rekao da je Vlada koju predvodi sprema da na sve načine pomogne investitorima i da je u tu svrhu donela Zakon o podsticajima kojim se ulaganja stimulišu različitim poreskim olakšicama.

Ministar finansija Srbije Sniniša Mali podsetio je da je Srbija najveći investitor u RS, te naveo da je od 2019. godine 148 pravnih lica osnovano u RS, a da su osnivači firme iz Srbije.

„To nije mali broj, ali može to još bolje i još više. Zato ovakvi skupovi služe“, rekao je Mali.

Ocenio je da privredno povezivanje i investicije ne mogu da se realizuju bez dobre infrastrukture i podsetio je da Srbija i RS imaju 800 miliona evra zajedničkih investicija u autoputeve, hidroelektrane i aerodrom u Trebinju.

Naveo je da je RS među 10 najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i dodao kako se međusobna razmena već vratila na nivo pre pandemije.

Mali je naglasio da ne postoji ni jedna lokalna samouprava u RS koja nije dobila neku vrstu pomoći od Srbije i precizirao kako je do 2014. godine Srpska dobila 82 miliona pomoći iz Srbije.

„U ovom trenutku sa ministarkom finasija RS gledamo da proces finasijske konsolidacije koji ćemo primenjivati u Srbiji primenimo i u RS. Sa Poštanskom štedionicom radimo na preuzimanju operacija bivše Komercijalne banke u RS, kako bi imali finasijski oslonac za dalje jačanje privrednih i infrastrukturnih projekata o kojima ovde govorimo“, rekao je Mali.

On je naglasio da je Srbija postala motor razvoja celog regiona sa stopom rasta većom od sedam odsto i sa očekivanjem da će do kraja godine BDP dostići 52 milijarde evra.

„Kada pogledate naše razvojne potencijale i kada na to dodate Republiku Srpsku i ostale zremlje regiona, onda vidite koliko zajedno možemo da budemo još jači, još konkurentniji, još atraktivniji. Zato vas pozivam da još vise investirate u RS“, poručio je Mali prisutnim biznismenima iz Srbije.

Predsedniki PKS-a Marko Čadež je istakao da su komapnije iz Srbije u RS uložile više od milijardu evra.

„Danas je prisutno samo 40 kompanija. Interesovanje je bilo mnogo veće, ali nismo mogli da ih sve prihvatimo zbog epidemioloških mera. Zato je ovo prvi u nizu ovakvih sastanaka. Drago mi je da imamo i konkretne poslove danas, imamo i sedam kompanija koje imaju konkretne planove šta bi želele da proizvode u Republici Srpskoj“, najavio je Čadež.

Predsednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da postoji obostrana žellja da se napravi veliki iskorak na planu investicija, zbog cega je RS sa svojim lokalnim samoupravama i NALEDOM napravila mrežuradi stvaranja sredina sa povoljnim posl.ovnim okruženjem.

Dodao je da u RS već postoji 12 takvih lokalnih samouprava, spremnih da prihvate domaće i strane ulagače sa završenom infrastrukturom.

Ćorić je izrazio nadu da će u narednom periodu obim razmene preko Drine biti mnogo veći i da će RS povećati izvoz u Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar