Slaba tražnja umanjila dobit Katerpilara

DIRFILD – Kvartalni profit američkog Katerpilara (Caterpillar) podbacio je u odnosu na očekivanja Volstrita, zbog slabe tražnje za građevinskom i rudarskom opremom te kompanije.

Iz tog razloga, Katerpilar je smanjio procenu dobiti za 2019. godinu, što je prouzrokovalo da akcije kompanije danas padnu za pet odsto, prenosi agencija Rojters.

Neto profit kompanije je, u tri meseca zaključno sa 30. septembrom, pao na 1,49 milijardi dolara ili 2,66 dolara po akciji, u odnosu na 1,73 milijarde dolara ili 2,88 dolara po akciji godinu dana ranije.

Analitičari su očekivali da će kompanija ostvariti zaradu od 2,88 dolara po akciji, prema podacima IBES-a koje je objavio Refinitiv.

Ukupna prodaja i prihodi kompanije smanjeni su za pet odsto, na 12,76 milijardi dolara.

Vodeći svetski proizvođač građevinske i rudarske opreme srezao je svoju procenu profita za 2019. godinu, na raspon od 10,90 do 11,40 dolara po akciji, u odnosu na prethodno projektovanih 12,06 do 13,06 dolara po akciji.

Prodaja kompanije u Azijsko-pacifičkom regionu je pala za 13 odsto na 2,68 milijardi dolara u trećem kvartalu.

Kompanija sa sedištem u Dirfildu, američkoj saveznoj državi Ilinois, suočena je sa negativnim posledicama dugotrajnog trgovinskog rata između SAD i Kine, navodi Rojters.

„Očekujemo da će u četvrtom tromesečju tražnja krajnjih korisnika stagnirati, dok će trgovci dodatno smanjiti zalihe zbog globalne ekonomske neizvesnosti“, rekao je izvršni direktor Katerpilara DŽim Umplebi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar