Slede razgovori o povećanju plata i penzija

Kompletan javni sektor u Srbiji trebao bi da do kraja godine ostane bez oko 6.500 zaposlenih, a o povećanju plata i penzije će se razgovarati sa srpskim zvaničnicima, izjavio je danas šef Kancelarije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa.

On je novinarima u Beogradu rekao da je potrebno nastaviti s racionalizacijom javnog sektora u Srbiji koji bi po procenama MMF, do kraja godine trebao da ostane bez oko 6.500 zaposlenih.

Sosa je rekao i da se to odnosi na kompletan javni sektor u Srbiji, uključujući i lokalna preduzeća, i da je to potrebno kako bi se nastavili pozitivni finansijski trendovi.

On je podsetio i da je javni sektor, u sklopu racionalizacije, od kraja 2014. godine zaključno s majem 2016. ostao bez oko 16.000 zaposlenih.

Upitan o povećanju plata i penzije što su prethodnih dana najavljivali predstavnici srpske vlade, Sosa je odgovorio da će se o tome razgovari najkasnije u oktobru.

Sosa je rekao i da delegacija MMF-a u septembru dolazi u kratku posetu Srbiji kao i da će u oktobru takodje boraviti u Beogradu kada će početi razgovore sa srpskim zvaničnicima o budžetu za iduću godinu.

On je predstavio izveštaj Odbora izvršnih direktora MMF-a koji doneo je odluku o uspešnom završetku četvrte i pete revizije aktuelnog stendbaj aranžmana Srbije.

„Izveštaj priznaje dobre rezultate Srbije u ostvarenju programa i dobre rezulatte kada su u pitanju glavni makroekonomski ekonomski pokazatelji i kvantitativni ciljevi“, rekao je Sosa.

Po tom izveštaju, kako je ranije saopštila Narodna banka Srbije (NBS), pozitivni trendovi u finansijskom sektoru treba da se nastave, kroz sprovodjenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita i rešavanje pitanja banaka s većinskim državnim vlasništvom.

„Dalje sprovodjenje strukturnih reformi ključno je za smanjenje fiskalnih rizika i budući ekonomski napredak, a za ostvarenje programskih ciljeva potrebno je dosledno sprovodjenje planova za rešavanje pitanja velikih državnih preduzeća“, saopštila je NBS.

MMF je februara 2015. sa Srbijom zaključio trogodišnji stend-baj aranžaman iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra, a svih pet revizije tog aranžamana bile su pozitivne.

Misija MMF-a, na čelu s Džejmsom Rufom, od 9. do 21. juna 2016. je u Srbiji razgovarala o četvrtoj i petoj reviziji stend-baj aranžmana Srbije i MMF iz predostrožnosti, i tada je ocenjeno da ekonomski rast Srbije jača, uz podršku investicija i rasta neto izvoza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar