Sloga: Kolektivni ugovor u Krušiku potpisan pod pritiskom

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su da je kolektivni ugovor u valjevskoj fabrici „Krušik“ potpisan uz pritiske na predstavnike četiri sindikata i da je nepovoljniji za radnike nego prethodni.

Sindikat Sloga ocenio je u saopštenju da su odredbe kolektivnog ugovora koji je potpisao, nepovoljnije za radnike, jer je suma novca za zarade smanjena sa 35 miliona evra na 27 miliona evra godišnje.

„Smanjen je regres, topli obrok, ukinuti posebni uslovi rada i plata je smanjena za više od 80 posto zaposlenih, dok je manjem delu zaposlenih, medju kojima je menadžment zarada povećana za oko 10 procenata“, navedeno je u saopštenju.

Dodali su da ozbiljan problem predstavlja i „praksa da odbojkašice sa Uba i drugi partijski upošljenici dolaze na posao, a već nakon sat vremena odlaze da bi trenirali ili igrali utakmice u klubovima koji nemaju veze sa fabrikom“.

Odluku da potpiše ovakav ugovor i sindikat „Sloga“ doneo je pod pritiskom i „tesnom većinom u Odboru“, a sindikatima je, kako kažu „obećano da će odredbe o zaradama i uslovima rada biti na stolu ponovo za tri meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar