Slovačka će u 2023. ograničiti cene energije za domaćinstva

VARŠAVA – Slovačka vlada će sledeće godine ograničiti cene energije za domaćinstva, što će državu koštati 6,0 milijardi evra za subvencije i ugovor s glavnim snabdevačem električnom energijom, saopštili su danas vladini zvaničnici.

Najavljenim merama će cene električne energije za domaćinstva biti zadržane na istom nivou, dok će cene prirodnog gasa i grejanja biti povećane za 15 posto, rekao je premijer Eduard Heger na konferenciji za novinare koja je prenošena uživo, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, domaćinstva bi bez ovih mera sledeće godine energiju plaćala u proseku 3.000 evra više.

Mere uključuju usvajanje ranijeg sporazuma sa dominantnim dobavljačem električne energije, kompanijom Slovenske elektrarne, koja će iduće godine isporučivati deo svoje proizvodnje struje po cenama nižim od tržišnih, rekao je ministar finansija Igor Matović.

Snabdevači gasa i grejanja biće kompenzovani putem subvencija kako bi se snizila krajnja cena za potrošače, dodao je on, napominjući da će vlada takođe sprečiti popodizanje naknada vezanih za snabdevanje energijom.

Heger je naveo da su ove mere ukljućene u nacrt budžeta za 2023. koji se sada nalazi u parlamentu, a u kojem vlada nema većinu, tako da je usvajanje budžeta neizvesno.

Vlada je ranije najavila da će postaviti gornju granicu cena energije i za kompanije u prvom kvartalu 2023. godine, pri ćemu taj korak zavisi od odobravanja budžeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar