Slovenija u deflaciji od 1,1 posto u ovoj godini

LJUBLJANA – Slovenija završava 2020. u deflaciji sa godišnjom stopom pada potrošačkih cena od 1,1 posto, uglavnom zbog pada cena naftnih derivata.

Potrošačke cene su u decembru pale za 0,3 procenta u odnosu na prethodni mesec, objavio je Zavod za statistiku, a prenosi agencija STA.

Prema statističkim pokazateljima, cene robe u Sloveniji su ove godine u proseku pale za 1,7 odsto, dok su cene usluga porasle za 0,2 procenta.

Niže cene naftnih derivata doprinele su godišnjoj deflaciji sa jednim procentnim poenom. Cene goriva i maziva su potonule za 18,8 odsto, a tečna goriva za 14,6 posto.

Pad cena turističkih paket aranžmana od 9,8 procenata i odeće i obuće od 5,4 posto, imao je dodatni negativan uticaj na kretanje inflacije za 0,4 procentna poena.

S druge strane, cene zdravstvenih proizvoda i usluga su porasle za 4,9 odsto, pri čemu je njihov pozitivan efekat na opštu inflaciju bio 0,3 procentna poena.

Cene duvana i hrane su takođe ojačale za 5,3, odnosno 1,1 posto, respektivno.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena, merilom EU, Slovenija je zabeležila u 2020. godišnju stopu deflacije od 1,2 procenta, i mesečnu od 0,1 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar