Smanjena nezaposlenost, promeniti model finansiranja investic

BEOGRAD – Strane investicije, poput Fijata, doprinose ekonomskom razvoju zemlje, ali sada kada je smanjena nezaposlenost na 10 odsto potrebno je promeniti politiku finansiranja investicija u Srbiji zasnovanu na subvencijama po radnom mestu, rečeno je danas na onlajn debati u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert.

Debata je održana u okviru projekta „Ekonomski razgovori: Slučaj Fijat – Epilog i buducnost investicija u Srbiji“, a učestvovali su predsednik granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“ Zoran Stanić, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković, pomoćnik direktora sektora za strateške analize PKS Bojan Stanić i profesor ekonomije i istraživač Slaviša Tasić.

Zoran Stanić je govoreći o problemu nastalom sa otpuštanjem radnika u fabrici Fijat istakao da su radnici na kraju „dobro prošli, kako su se nadali“ i da su dobili opremninu od 790 evra.

„Čini mi se da smo izbegli lošu sudbinu koja nam je bila namenjena i koja nije bila ničim izazvana. Deset godina smo radili požrtvovano u teškim uslovima. Najviše nas je pogodilo da poslodavac bukvalno nije hteo da razgovara sa nama“, rekao je Stanić.

Profesorka Žarković istakla je da je potrebno da se napravi dokument sa analzom isplativosti Fijata i ostalih investicija, kako bi se pratio profit koje strane kompanije ostvaruju u zemlji.

Ona je ocenila da je dobro zadržati strane kompanije poput Stelantisa u zemlji, ali i upozorila, da se, ma koliko neka kompanija bila stabilna, neke stvari ne mogu predvideti, kao što je to sada slučaj sa krizom zbog rata u Ukrajini.

Razumevanje situacije u kompaniji je kompleksno, s obzirom na to da se poslodavci nisu oglasili, rekla je profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Žarković.

Pomoćnik direktora sektora za strateške analize PKS Bojan Stanić rekao je da je stopa zaposlenosti u Srbiji u odnosu na period pre 10 godina značajno porasla, te da shodno tome treba menjati i strategiju za privlačenje novih investitora.

„Srbija postaje što se tiče tržišta rada jedna normalna zemlja. Dakle, plate mogu biti veće, a nezaposlenost manja i sada smo u nekim normalnim okvirima“, poručio je Stanić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar