Snažna kineska potražnja podigla nemački izvoz u decembru

BERLIN – Nemački izvoz je porastao u decembru zahvaljujući solidnoj trgovinskoj razmeni s Kinom i Sjedinjenim Državama, koja je pružila podršku najvećoj evropskoj ekonomiji u uslovima otežanog privrednog oporavka usled lokdauna uvedenog s ciljem suzbijanja slučajeva kovid-19.

Prema desezoniranim podacima, izvoz je u decembru povećan za 0,1 posto na mesečcnom nivou, nakon rasta 2,3 procenta u novembru, saopštio je danas Savezni zavod za statistiku Destatis, prenosi Rojters.

Uvoz je, s druge strane, bio manji za 0,1 odsto, posle novembarskog porasta od 5,4 procenta. Spoljnotrgovinski suficit je povećan na 16,1 milijardu evra.

U poslednjem mesecu 2020, nemački izvoz u Kinu je porastao za 11,6 posto na godišnjem nivou, a u SAD za 8,4 procenta, pokazuju statistički podaci. Istovremeno, decembarski izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo je potonuo za 3,3 odsto, dok je uvoz iz te zemlje pao za 11,4 posto.

Nemačka vlada je prošlog meseca smanjila prognozu rasta BDP-a na 3,0 posto za ovu godinu, oštro revidirajući naniže svoju jesenju projekciju rasta od 4,4 procenta. To znači da nemačka ekonomija verovatno neće uspeti da dostigne predpandemijski nivo pre sredine 2022. godine, zaključuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar