Šolc: Irska ima dobru perspektivu i u okviru novih pravila

DABLIN – Nemački ministar finansija Olaf Šolc uveren je da će Irska imati dobru osnovu za privlačenje investicija i radnih mesta kod stranih multinacionalnih kompanija i u okviru novih međunarodnih poreskih pravila o kojima se danas dogovorila grupa sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja (G7).

„Siguran sam da će ovo biti dobra priča za sve zemlje, na kraju i za Irsku“, izjavio je danas Šolc za irsku televiziju RTE , prenosi Rojters.

Nemački ministar je rekao da će, ako svi budu imali jednake uslove, zemlja koja je uspešna kao Irska u privlačenju kompanija, imati dobru osnovu za rad i u novim okolnostima.

Irski ministar finansija Paskal Donahju poručio je danas da svaki konačni dogovor o reformi globalnih pravila o porezu na dobit mora zadovoljiti potrebe i malih i velikih zemalja.

Ministar finansija Irske, zemlje koja ima poresku stopu od 12,5 odsto, u komentaru na današnju odluku najbogatijih država sveta da podrže stopu poreza na dobit od najmanje 15 odsto, rekao je da očekuje širu raspravu o ovome u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Irsku mnogi smatraju poreskim rajem, zbog njene poreske i ekonomske politike.

Ministri finansija G7 postigli su dogovor da minimalna poreska stopa bude 15 odsto i on će se ubuduće obračunavati i tamo gde kompanije obavljaju poslove, a ne samo tamo gde su im sedišta, kako je bilo do sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar