Šolc: Trenutna blokada ne utiče previše na ekonomiju

BERLIN – Uticaj aktuelnog lokdauna Nemačke na ekonomiju nije toliko oštar, a Berlin će iskoristiti svoju fiskalnu municiju, koja je adekvatna, da pruži podršku tako gde je ona potrebna, izjavio je danas ministar finansija Olaf Šolc.

Berlin predviđa oporavak privrednog rasta Nemačke od 4,4 posto ove godine, nakon procenjenog pada od 5,5 odsto u 2020, a neki prognostičari smatraju tu projekciju optimističnim budući da je zemlja ponovo u blokadi, prenosi Rojters.

Dodaje da je, primera radi, nemački institut IFO u decembru smanjio prognozu rasta za 2021.godinu na 4,2 odsto sa ranijih 5,1 posto.

Nemačka je prošlog juna donela paket podsticajnih mera vredan 130 milijardi evra, koji je najvažniji deo fiskalnog odgovora zemlje na kovid-19 i jedan od najobimnijih među zapadnim državama.

Samo dodatna državna potrošnja Nemačke čini 8,3 posto ukupne ekonomske proizvodnje, prema proceni evropske tink-tenk organizacije Brugel.

Potreba za pružanjem pomoći privredi i građanima u uslovima pandemije primorala je Berlin da suspenduje ustavna ograničenja koja se odnose na budžetski deficit, i uticala da zaduživanje države uzleti na rekordan nivo, kakav nije viđen još od Drugog svetskog rata

Novo zaduživanje vlade tokom prošle godine kao i ono koje je planirano za 2021. procenjuje se na preko 300 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar