Sombor i Niš u projektu upravljanja staklenom ambalažom

BEOGRAD – Sombor i Niš učestvuju kao pilot gradovi u okviru regionalnog projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, u okviru koga je planirano postavljanje kontejnera za odlaganje stakla.

Cilj projekta je da se u tim opštinama za 20 odsto uvećaju sakupljene količine stakla.

Pored Srbije, projekat se sprovodi i u BiH i u Sverenoj Makedoniji, a tokom decembra oko 1.000 kontejnera počelo je da pritiže u Sombor, Niš, Bihać, Novi Travnik, Štip i Ilinden.

Kompletna oprema će biti postavljena do kraja marta.

Dok je cilj članica EU da recikliraju 70 odsto satkla godišnje, u Srbiji ta količina iznosi 44 odsto od plasiranih količina na tržištu, u Svernoj Makedoniji 30 odsto, a u BiH 12 odsto.

To je rečeno danas na regionalnoj onlajn konferenciji „Zajedno za novi život staklene ambalaže“ koju su organizovali Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, Sekopak i NALED-a, a na kojoj je predstavljen projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“.

Učesnici iz Srbije, Severne Makedonije i BiH naglasili su na skupu da je za poboljšanje okvirnih uslova za uspostavljanje ekonomičnog lanca vrednosti reciklaže stakla u regionu ključno povećanje kolicine sakupljenog stakla, kao i stvaranje preduslova za ponovnu upotrebu staklenog otpada.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je na otvaranju konferencije da je potrebno sprečiti da veći deo stakla završava na depinijama gde je potrebno više od 5.000 godina da se razgradi.

Istakla je da je potreban zajednički napor da se doprinese razvoju održivog šistema za pravilno upravaljenje otpadom i za uspostavljanje neophodne infrastrukture.

Šef odeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Nemačke u Beogradu Kristijan Šiling kaže da je u procesu pristupanja EU, Nemačka potpuno posvećena pružanju podrške partnerima na Zapadnom Balkanu u rešavanju izazova zaštite životne sredine, ukljucujući i uspostavljanje ekonomski efikasnog lanca vrednosti reciklaže stakla.

„Staklo bi trebalo da se prikuplja kao resurs koji je moguće prerađivati i trebalo bi stvoriti preduslove za isplativu reciklažu u regionu“, rekao je Šiling.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković kaže da će u tom gradu u okviru projekta biti postavljeno cak 150 namenskih kontejnera.

„Postupkom reciklaže može se uspostaviti jedna potpuno nova privredna grana koja na takva način do sada nije postojala u našoj zemlji, a koja će doproneti uštedi energije prilikom stvaranja novih proizvoda od recikliranih sirovina, ali i otvaranju novih radnih mesta“, rekao je Ratković.

Konferencija je okupila sve partnere na projektu, kao i gradonacelnike pilot opština, koji su naglasili da je presudno napraviti korak ka profitabilnoj cirkularnoj ekonomiji u regionu.

Projekat upravljanja staklenom ambalažom finansira nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar