Soros: Putin nema šanse, njegov režim će „bankrotirati“

Poznati američki milijarder Džordž Soros prognozirao je „Putinovom režimu“ bankrot zbog velikih dugova, sankcija i niskih cena energenata.

Za ostvarenje tih očekivanja (i nadanja) ostalo je još samo 22 dana.

Ta „dijagnoza“ uglavnom je nasmejala ruske finansijske stručnjake koji ističu da finansijska tržišta nisu registrovala nikakve jače potrese, a ruska ekonomija nije u stanju predbankrotstva, prenosi Sputnjik.

„Mislim da se Sorosu stanje naše ekonomije ne sviđa jer ruši njegove prognoze. Soros je bio veoma uspešan trejder, ali se pokazao kao nesposoban makroekonomista, koji se uošte ne razume u ekonomiju zemlje. On polazi od svojih političkih stavova, a poznato je da je on ostrašćeni mrzitelj Rusije, iz ne znam kojih razloga. Pa zašto se nisu opravdale Soroševe prognoze? On je u zabludi, jer misli da ako postoje neke teškoće u finansijskoj sferi i ako ima dugovanja da zemlju u tom slučaju čeka bankrot. Ali Rusija nema nikakvih posebnih poteškoća: naša suma duga u odnosu na BDP je prilično mala. Takođe, Soros nije uzeo u obzir jednu važnu stvar, a to je da ekonomija ima visok stepen prilagodljivosti. Drugačije rečeno, ma kakve sankcije uvodili one ne mogu ništa značajnije da postignu, s obzirom na ogromnu rusku ekonomiju, koja ima veliku bazu resursa, bazu sirovina, proizvodnju, kvalifikovan kadar. Zbog sankcija su svi ti unutrašnji resursi ruske ekonomije mobilisani, a iako do potpunog oporavka ima još mnogo, mi beležimo pozitivan tempo rasta BDP-a, od dva odsto godišnje, smanjena je inflacija na 3 odsto i zahvaljujući tome manje zavisimo od prihoda od nafte. Više od polovine prihoda budžeta formira se ne od naftnih prihoda, već iz drugih izvora, uključujući oružje i poljoprivredne proizvode. Sada nam je potreban dodatan stimulans da se ekonomija dalje razvija, pre svega potrebni su nam dobri uslovi za razvoj biznisa“, kaže Mihail Beljajev, glavni ekonomista Instituta za tržišta fondova i upravu.

Ekspert ističe i da se strani kapital vraća u Rusiju, zahvaljujući pozitivnim tendencijama u ekonomiji zemlje.

Analitičar navodi da je Soros napravio još jednu grešku prilikom pravljenja svoje prognoze, a to je što nije uzeo u obzir „mentalitet ruskog čoveka“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

džordž sorosVladimir Putin
Komentari (0)
Dodaj komentar