Šoškić: Nisam političar i nemam političkih ambicija

BEOGRAD – Nisam političar i nemam nameru niti ambiciju da se bavim politikom, izjavio je u intervjuu za NIN bivši guverner NBS i profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dejan Šoškić.

On je potvrdio da su u poslednje vreme do njega dolazila neka neformalna pitanja i predlozi u smislu da bi mogao biti kandidat za predsednika Srbije ili gradonačelnika Beograda.

Istakao je da je njegov utisak da se radi uglavnom o individualnim ili grupnim stavovima bez dovoljno političke težine.

„Uvek sam na te inicijative i takva pitanja odgovarao da ja nisam političar i da nemam nameru niti ambiciju da se bavim politikom“, poručio je Šoškić.

Dodao je da veruje da uspešno bavljenje poltikom zahteva određeno znanje i veštine, kao i ambicije te da on ne ispunjava te uslove.

Govoreći o istraživanju Demostata po kome „dobro stoji“ kao mogući kandidat, rekao je da ne zna gotovo ništa „o primenjenoj metodologiji i o rezultatima te ankete, ako je sprovedena“.

„Bez slobodnih mediji i bez elementarne pristojnosti političkog dijaloga mislim da nestranačke, posebno nedovljno prepoznatljive, ličnosti nemaju osnova za eventualni poltički angažman, niti za realan uspeh u toj aktivnosti“, ocenio je on.

Za sebe je rekao, da nikada nije „gospodario“ bilo čime, a posebno ne državnim finansijama.

Dodao je da je fundamentalni problem naše politike shvatanje vlasti.

„Političari i državni zvaničnici moraju da prestanu da imaju utisak da „gospodare“ bilo čime i bilo gde“, smatra on.

Šoškić je ocenio da danas inflacija u Srbiji u sebi nosi i posledice konstantne predizborne fiskalne politike koja je karakterisana linearnim davanjem novca građanima, ali i neopravdane monetarne politike iz 2021. kada je NBS, kako tvrdi, pogrešno i nepotrebno iz primarne emisije kupovala obveznice preduzeća.

„Ukupne posledice će se tek videti, za sada su vidljive kroz rast inflacije usled rasta tražnje, i to bez adekvatnog odgovora monetarne politike“, rekao je on.

Naglasio je da bi voleo da se obistine prognoze NBS o vraćanju inflacije u predviđene okvire, ali da njegova očekivanja nisu takva.

„Mislim da inflacija nije tranzitorna, da se već kreiraju inflatorna očekivanja, i mislim da je već trebalo reagovati monetarnom politikom“, rekao je on.

Šoškić je rekao da ne očekuje da će se inflacija brzo vratiti na niske nivoe iz prethodnog perioda.

Komentarišući navode da je u Srbiji bazna inflacija na niskom nivou, Šoškić je objasnio da je bazna inflacija samo jedan deo ukupne inflacije, te da svaki potrošač „trpi“ specifičnu inflaciju koja zavisi od strukture njegove potrošnje.

„Najsiromašniji građani koji najviše troše na hranu, koja je najviše i poskupela, realno trpe znatno višu inflaciju“, dodaje.

Šoškić je poručio da okasnela monetarna reakcija NBS na inflaciju, može kasnije da samo više košta privredu i društvo.

Komentarišući fiksiran kurs dinara prema evru već 10 godina, ocenio je da takvo fiksiranje nije nikakav uspeh, već opredeljenje i pitanje odluke.

“ Jakim kursom dinara lako se stvaraju iluzije o napretku koje su potpuno neutemeljene“, tvrdi Šoškić i dodaje da se realno plate mere njihovom kupovnom snagom.

On je izneo očekivanje da će nova jača tražnja nastati sa novom pomoći države građanima odnosno lineranim novčanim davanjima.

Ocenio je da će to samo podstaći inflaciju, a imati beznačajne efekte na privredni rast.

Šoškić je rekao da se zbog mogućeg povećavanja kamata u budućnosti mora obazrivo odnositi prema uzimanju novih dugova, kao i prema neproduktivnim rashodima koji ne povećavaju izvozni kapacitet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar