SP Laboratorija demantuje da je radila super analizu Juvitane

SP Laboratorija iz Bečeja danas je saopštila da nije radila „super analizu“ već ispitivanje proizvoda „Juvitana“ kompanije Svislajon Takovo, koje je u sklopu svoje interne kontrole poslao sam proizvodjač.

Ta akreditovana laboratorija se oglasila povodom današnjeg saopštenja kompanije Svislajon Takovo u kome se navodi da je SP Laboratorija sprovela „super analizu i da je utvrdjeno da su ispitivani proizvodi Juvitana po najstrožim evropskim standardima, ispravni“.

„Da bi se nešto zvalo ‘super analiza’ neophodno je da se i uzorak za analizu i uzorak za ‘super analizu’ uzorkuju od strane službenog lica u isto vreme, da uzorci budu identični i propisno obeleženi“, navodi se u saopštenju SP Laboratorije.

Od kompanije Svislajon Takovo je zatraženo da objavi izveštaje SP Laboratorije u celini u kojima je navedeno da li predmetni uzorci odgovaraju ili ne odgovaraju zahtevima u pogledu dozvoljenih nivoa  ostataka pesticida u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda.

„Po zahtevu nadležnih državnih institucija možemo staviti na uvid izveštaje o ispitivanju kašica ‘Juvitana’, koje je uradila SP Laboratorija“, navodi se u saopštenju laboratorije.

Objašnjeno je da po Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda maksimalno dozvoljen nivo ostataka (rezidua) pesticida u hrani za odojčad i malu decu 0,01 miligrama po kilogramu, a za neke odredjene ostatke i niže.  

SP Laboratorija je podsetila da, prema propisima, nije ovlašćena da saopštava ili komentariše rezultate uradjenih analiza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar