Spajić: Prošla godina bila armagedonska za CG

PODGORICA – Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić izjavio je danas da je prošla godina bila armagedonska za Crnu Goru i da država ima strukturalne probleme koji decenijama nisu popravljani i na čemu se mora raditi.

“Crna Gora je prošle godine dobila kovid, a imala je jako loš imuni sistem. I ne samo da je dobila kovid nego je bila na respiratoru mesec dana sa jako lošom funkcijom. Crna Gora je rekonvalescent koji je prošao pakao od bolesti i vrlo je krhka trenutno, i treba vremena da se oporavi“, rekao je Spajić na sednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na kojoj je počela rasprava o tom aktu.

Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, kako je rekao, ne predstavlja sve politike nove vlade, jer je veliki njegov deo mandatorni i ne može da se promeni u kratkom roku, prenose Vijesti.

„Nekih 1,7 milijardi do 1,8 milijardi evra budžeta je mandatorne potrošnje, a to znači da po tom pitanju ne možete da uradite ništa kratkoročno i da je smanjite“, objasnio je Spajić.

On je ocenio da je budžet za 2021. godinu „najbolji u istoriji Crne Gore“ jer metodologijom rešava mnoge strukturalne probleme u državnoj kasi, i najavio da će budžet za iduću godinu biti predstavljen u novembru.

Spajić je, prema izveštaju portala CdM, naveo da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini biti impresivan, primetivši da to nije teško ekonomiji koja je lani dodatkla dno i imala pad od 15,2 odsto

“Predviđeni rast za ovu godinu je 10,5 odsto. Jedan deo rasta će doći zbog neponavljanja grešaka iz prošlosti, ali i dobrih razvojnih politika”, istakao je.

Ministar je poručio da svi moraju da budu odgovorni, te da je ključna reč transparentnost, jer se mora znati gde se novac troši.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar