Španija će investirati 4,3 mlrd evra u elektromobilnost

MADRID – Španija će uložiti 4,3 milijarde evra (5,11 milijardi dolara) u pokretanje proizvodnje električnih vozila i baterija u okviru velikog nacionalnog programa potrošnje, koji se uglavnom finansira iz fonda EU za oporavak, saopštila je danas vlada.

Premijer Pedro Sančez je rekao na prezentaciji da će vladin plan, čiji je cilj podsticanje privatnih investicija, obuhvatiti čitav proizvodni lanac od iskopavanja litijuma do sastavljanja baterijskih ćelija i proizvodnje električnih vozila.

„Važno je da Španija reaguje i da preduhitri ovu transformaciju u evropskom automobilskom sektoru“, naveo je, dodajući da bi privatni sektor, prema vladinim procenama, mogao da doprinese sa dodatnih 15 milijardi evra ovoj inicijativi, prenosi Rojters.

Posle Nemačke, Španija je drugi najveći evropski proizvođač automobila i osmi na svetu.

S novim investicionim programom, koji je deo paketa od 13 milijardi evra namenjenog održivoj mobilnosti, Sančez očekuje da će doprinos tog sektora privrednoj proizvodnji dostići 15 odsto do 2030. godine, sa sadašnjih oko 10 procenata.

Program će obuhvatiti milijardu evra za jačanje infrastrukture za punjenje eletričnih automobila, dodao je on.

Kao jedan od glavnih korisnika programa EU za oporavak vrednog 750 milijardi evra (908 milijardi dolara), Španija će dobiti oko 70 milijardi evra bespovratnih sredstava do 2026. godine, kako bi pomogla oživljavanje svoje ekonomije teško pogođene krizom kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar