Španija zabeležila ekonomski rast od 5,0 posto prošle godine

MADRID – Španska privreda je zabeležila 2021. godine rast od 5,0 posto nakon istorijskog pada od 10,8 procenata prethodne godine, pokazuju današnji preliminarni podaci Nacionalnog instituta za statistiku (INE).

To je najviša stopa rasta Španije od 2000. godine, ali je ispod nivoa koji je projektovala vlada od 6,5 odsto, izveštava Rojters.

Rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromesečju je usporio na 2,0 posto u odnosu na 2,6 procenata u prethodnom tromesečju, pošto su javna i privatna potrošnja opali pod pritiskom rastuće inflacije.

Najveći pozitivan doprinos BDP-u su u četvrtom tromesečju dali rast investicija od 8,5 procenata i skok poljoprivrednog sektora od oko 9,0 procenata, koji se duguje jesenjoj sezoni berbe grožđa i maslina.

Na godišnjem nivou, španska ekonomija je u četvrtom kvartalu porasla za 5,2 odsto, predvođena skokom ugostiteljskog sektora od 19,4 posto, kojem je pogodovala široko rasprostranjena kampanja vakcinacija protiv korona virusa i ukidanje mera ograničenja.

Vada Španije očekuje rast od 7,0 procenata ove godine, na osnovu pristizanja više sredstava iz fonda za oporavak Evropske unije i ekspanzivnog budžeta, dok centralna banka predviđa skromniju stopu od 5,4 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar