Spoljnotrgovinska razmena 95,9 miliona evra, suficit 7,9 mil

JAGODINA – Privreda Jagodine, u periodu janur – maj, ostvarila je spoljnotrgovinsku razmenu sa svetom u iznosu 95,9 miliona evra, najviše od svih lokalnih samouprava u Pomoravskom okrugu, izjavio je danas Tanjugu direktor Regionalne Privredne komore za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić.

Izvoz je bio 51,9 miliona evra, veći za 12,2 odsto, a uvoz 44 miliona evra, veći za 4,1 odsto, precizirao je Lučić.

Ovakva razmena rezulturala je suficitom od 7,9 miliona evra, koji je duplo veći od suficita u istom periodu lane, istakao je Lučić.

On je naveo da spoljnotrgovinska razmena privrede Jagodine učestvuje sa 56,7 odsto u ukupnoj razmeni privrede šest lokalnih samouprava Pomoravlja, Resave i Levča.

Lučić je dodao da je privreda Jagodine „najviše izvozila u Italiju, 42 odsto ukupnog izvoza, Rumuniju, Rusku Federaciju, Nemačku i Meksiko, a najviše uvozila iz Italije, Nemačke, Rumunije, Kine i Turske“.

Najviše je izvezeno samolepljivih rolni, hartije i kartona, delova sedišta, auto cerada, nameštaja, kablova, provodnika i kablovskog spojnog pribora, mašina i ostalih transportera, aparata, konstrukcija i delova konstrukcija, mesnih prerađevina, sekundarnih sirovina i tekstilnih proizvoda, precizirao je Lučić.

On je istakao da je najveći rast izvoza zabeležen kod proizvoda od hartije i kartona 46,8 odsto, proizvoda od plastičnih masa 36 odsto, konstrukcija i delova konstrukcija 25,3 odsto i delova sedišta za 19 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar