Sporne „hip“ kašice bile namenjene za promociju

Uvoznik proizvoda austrijskog proizvođača Hip, kompanija „Alca“, saopštila je juče da se sporna kašica „hip bio instant –pirinčane pahuljice“ nije prodavala niti će se naći u prodaji na našem tržištu. Reč je, kako tvrde, o uzorku od 20 grama koji je bio namenjen u promotivne svrhe.

– Taj uzorak smo dobili iz Austrije i pošto je utvrđeno da on sadrži arsen u većim koncentracijama od one koja je dozvoljena prema domaćim propisima (ali je dozvoljena prema standardima Evropske unije), odustali smo od dalje analize i nismo ni nameravali da to prodajemo – kaže Marija Đorđević, brend menadžer „Alce“ i dodaje da je u medijima pogrešno objavljeno da je kašica u prodaji, što je uznemirilo roditelje, kupce ovih proizvoda.

U ovom dijetetskom proizvodu, inače hrani za odojčad i malu decu, tokom redovne inspekcijske kontrole ustanovljen je povećan sadržaj arsena, zbog čega je zabranjen uvoz, a informacija je, prema redovnoj i uobičajenoj proceduri saopštena na sajtu Ministarstva zdravlja. Kako je navedeno, proizvod ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o bezbednosti hrane i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda.

Laboratorijsku analizu je obavila ovlašćena i akreditovana laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a uvoznik se izjasnio da ne želi superanalizu predmetnog uzorka. Rešenjem inspekcije je naloženo da se pošiljka vrati isporučiocu ili na bezbedan način uništi preko ovlašćene organizacije.

Iako je uvoznik odmah reagovao i saopštio da se ovi uzorci ne nalaze na tržištu, vest je izazvala paniku među kupcima hip proizvoda. Ne iznenađuje, budući da je je reč o hrani za najmlađe potrošače, a na našem tržištu se sve češće pojavljuju informacije koje dovode u sumnju kvalitet proizvoda.

Početkom novembra sanitarni inspektori su sa tržišta povukli čak 18 vrsta kašica „juvitana“, domaćeg proizvođača „Svislajon Takovo“, jer su u njima pronađeni ostaci pesticida. Kompanija je posle nekoliko dana, koliko su se mediji bavili ovom temom, odlučila da prestane da proizvodi ove kašice.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije zabrinuta je zbog sve češćih informacija o problematičnom kvalitetu proizvoda posebno onim koji su namenjeni najmlađim i najugroženijim potrošačima – deci. Goran Papović, predsednik ovog udruženja, kaže da je ostalo nedorečeno kada je rađena ova analiza, jer prema njihovim saznanjima opsežne kontrole su rađene pre tri meseca, ali javnosti nije predočena kompletna analiza niti kakav je generalno kvalitet ovih proizvoda na tržištu.

– Posle slučaja „Juvitana”, bilo je logično očekivati da se javnosti saopšte rezultati tih analiza, što su kupci i zahtevali preko naših organizacija. Problem je očigledno što se na našem tržištu ovakve analize rade tek pošto nastane neka afera, kaže on.

Na pitanje da li su upoznati da je reč o uobičajenoj graničnoj kontroli pri uvozu, Papović kaže da je to video u medijima, ali da ipak ostaje nejasno kakav je kvalitet proizvoda koji su na tržištu.

On podseća da je ohrabrujuće što je konačno formiran stručni savet za bezbednost hrane i procenu rizika i da je ovo još jedna opomena da bi nadležni trebalo da se aktivnije pozabave ovim poslom kako bi potrošači u svakom trenutku znali postoje li rizici na tržištu i kakav je kvalitet proizvoda koje kupuju.

(Jelica Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kašice za bebe
Komentari (0)
Dodaj komentar