SRB se dobro pozicionirala-jedinstvena prilika da ide napred

BEOGRAD – Srbija se tokom kovid krize dobro pozicionirala i pred srpskom ekonomijom je jedinstvena šansa da brzo ide napred, izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC – članica grupacije Svetske banke) za centralnu i jugoistočnu Evropu Ari Naim.

Na panelu o uticaju kovida 19 na bankarski sektor, Naim je rekao da Srbija ima mogućnosti da vrlo brzo digitalizuje svoju ekonomiju, kao i da iskoristi globalne promene u lancima proizvodnje i snabdevanja koji se sve više alociraju tako da budu bliže Evropi.

„Srbija je veoma atraktivna i jedinstvena destinacija za investicije“, naglasio je Naim.

Dodao je da Srbija sada ima šansu i da iskoristi zelenu transformaciju, koja može da promeni privredu i otvori puno novih radnih mesta.

Srbija ima priliku da napravi mnogo inkluzivniju ekonomiju, naglasio je stručnjak IFC-a.

Dodaje da IFC očekuje od Srbije da nastavi unapređuje poslovnu klimu, kao i da bude više javno-privatnih partnerstava.

Kada je reč o bankarskom sektoru, Naim kaže da se taj sektor širom sveta pokazao tokom krize kao veoma snažan i naveo da je u Srbiji nivo nenaplativih kredita – 3,7 odsto, što je vrlo nizak nivo i mnogo manji nego u mnogim evropskim zemljama.

„Srbija je brže nego druge zemlje pobedila taj problem, banke su dobro kapitalizovane, ali to ne znači da treba da se opustimo“, naglasio je on.

Kaže da je trenutno u Evropi bolja sitaucije nego u Africi i zemljama Srednjeg istoka.

Naim ističe je jako važno da se vodi računa o nivou nenaplativih kredita jer mogu dosta da utiču na bankarski sektor i njegovu sposobnost da podstaknu oporava posle kovid krize.

Direktor OTP banke Srbija Predrag Mihajlović rekao je na panelu da su banke među prvima dale pun doprinos u borbi sa kovidom i prevazilaženju posledica pandemije.

„Banke su dosta spremno dočekale nove okolnosti, prva stvar je bio moratorijum i domah su banke uložile skoro dve milijarde evra u očuvanje likvidnosti svojih klijenata“, naveo je on.

Kaže da je bio jako veliki izazov za banke kako da servisiraju sve svoje klijente, kao što su penzioneri tokom vanrednog stanja i slično, zatim kako da nastave normalno da rade uz rad zaposlenih od kuće.

Mihajlović je rekao da je Srbija imala pad BDP-a od svega jedan odsto, zatim da je naša zemlja bila jedna od retkih u kojoj su krediti kod stanovništva rasli prošle godine više od 11 odsto, u privredi skoro 10 odsto, bankarska aktiva 12 procenata, što je bio jedan od najvećih porasta koji je ostvaren u regionu i šire.

On je kazao da su nanaplativi krediti pali sa 4,1 odsto u 2019. godini, na 3,7 odsto u 2020.

Dodao je da je prošle godine bankarski i finansijski sektor porastao za 4,1 odsto, što je treća pozicija posle IT-a i poljoprivrede.

Ipak, profitabilnsot bankarskog sektora je smanjena u 2020. za 32 odsto u odnosu na 2019.

Sa druge strane, banke su se prilagodile i pandemija je ubrzala razvoj elektronskog bankarstva, dodao je Mihajlović.

Predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić kaže da su banke vrlo odgovorno reagovale i obezbedile kontinuitet rada i uluga za klijente, a posebno u prvom talasu kada je bilo puno neizvesnosti.

„Blagovrenoe smo se i odgovorno odazvali na sve mere“, naglasila je Galićka.

Kaže da su banke bile dobro pripremljene za upravljanje rizicima i imale odgovarajuće kreditne mehanizme.

Ona je rekla da je bankarski sektor dobro kapitalizovan i izrazila očekivanje da će se privreda vrlo brzo vratiti na sitauciju pre krize.

„Bankarski sektor ima dobru strukturu kapitala, u smislu da više od 95 odsto čini osnovni akcijski kapital. Teća snaga je bila adekvatna lividnost, pa je danas udeo lividnih sredstava u ukupnoj aktivi banaka preko 40 odsto“, navela je ona i dodala da je odnos između kredita i depozita oko 86 odsto.

Predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke Arčibald Kremser je rekao da je kriza donela dosta briga bankarskom sektoru, ali da su banke bile dobro pripremljene.

„Odgovor sistema je bio vrlo jak na svim nivoima, kao i u Srbiji. Bankarski sistem je sada još otporniji i ponosan sam na te rezultate“, naveo je on.

Istakao je da je NLB odabrao Srbiju za svoju investiciju i da je veoma optimističan po pitanju budućnosti bankarskog sektora u Srbiji, kao i budućnosti Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar