Srbija dobro mesto za ulaganje, glavni problem primena zakona

BEOGRAD – Novi izvršni direktor Saveta stranih investitora u Srbiji (FIC) Aleksandar Ljubić ocenio je da je Srbija dobro mesto za ulaganje, da će se trend dolaska stranih investitora nastaviti, kao i da su svi zakoni koji se donesu u Srbiji manje-više u skladu sa evropskom regulativom, ali da je glavni problem primena zakona.

Ljubić navodi da predstavnici Saveta stranih investitora rade sa Vladom Srbije u zajedničkim telima te da nadležnima prenose probleme sa terena i učestvuju u njihovom prevazilaženju.

„Kada imate slučaj da Poreska uprava daje jedan odgovor kompaniji u jednom gradu, a istoj kompaniji daje drugaciji odgovor u drugom gradu, kod nas u FIC-u se pali crveno svetlo. Pošto mi sedimo sa predstavnicima Vlade u zajedničkim telima, direktno im prenosimo probleme sa terena i učestvujemo u njihovom prevazilaženju“, kazao je Ljubić.

On je ocenio da je Srbija dobro mesto za ulaganje i da će se trend dolaska stranih investitora nastaviti.

Prema njegovim rečima, Srbija ima komparativne prednosti u odnosu na druge zemlje: CEFTA sporazum, ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom kao i dobre odnose sa Bliskim istokom.

Na pitanje šta bi trebalo učiniti da investitori dolaze još više, Ljubić je rekao da je potrebno završiti proces privatizacije, korporativizaciju javnih preduzeća i reformu javne uprave.

Potrebno je i dosledno sprovođenje politike javnih nabavki, učiniti ih transparentnijim i dostupnim privredi, naveo je on.

„Kompanije ne vole poremećaje na tržištu. FIC se zalaže protiv donošenja zakona po hitnom postupku bez javne rasprave, jer se dolazi u situaciju, posebno naše članice koje su delovi velikih multinacionalnih kompanija, da nemaju dovoljno vremena da se pripreme za primenu i započnu je u zakonskom roku, što je problem“, rekao je Ljubić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar