Srbija je do sada uštedela 4,4 odsto energije

Srbija se obavezala da će do 2018. godine uštedeti oko devet odsto energije, rekao je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac i dodao da je do sada ostvarena ušteda od oko 4,4 odsto. On je dodao Srbija ide u dobrom pravcu kada je reč o energetskoj efikasnosti i da dobija pohvale od energetske zajednice.

“Ovih dana šaljemo energetskoj zajednici treći akcioni plan u kome konstatujemo da imamo veoma dobre rezultate vezane za energetsku efikasnost”, rekao je Banjac posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju između GIZ-a i UNDP-a.

Banjac je objasnio da je u skladu sa obavezom koja je preuzeta bilo neophodno da se uvede sistem energetskog menadžmenta, dodajući da se ovih dana vrše obuke energetskih menadžera.

Govoreći o pomoći UNDP-a Srbiji, Banjac je rekao da je ta organizacija obezbedila softver koji javne objekte vezuje za sistem u kome se unošenjem podataka stiče kompletna slika o potrošnji energije u srednjim i velikim objektima.

To je neophodno, kaže Banjac, jer je Srbija do sada “tapkala” u mraku i nije se znalo kakva je realna potrošnja.

“Na ovaj način ćemo imati jasnu sliku o svemu tome. S ozbirom da je obuhvat tih objekata u Srbiji veoma veliki, bilo je neophodno da se uključi još neka od donatorskih agencija, a GIZ već ima projekat koji se tiče javnih zgrada”, objasnio je Banjac.

Banjac je ponovio da se bez jasnih podataka o potrošnji ne mogu odrediti kritična mesta u energiji, te se ne mogu sprovoditi ni odgovarajuće mere.

“Trenutno u bazi podataka ima nekoliko hiljada zgrada, a plan je da se obuhvate sve. To može da bude 15. do 20.000 zgrada pod kontrolom”, rekao je Banjac i dodao da se sličan projekat radio i u Hrvatskoj i da je pokazao dobre rezultate.

Inače, GIZ i UNDP su danas potpisali Memorandum o razumevanju u vezi sa saradnjom u oblasti energetske efikasnosti.

Kako je navedeno prilikom potpisivanja, 97 odsto opština je pokazalo spremnost da sarađuje sa tim organizacijama po pitanju energetske efikasnosti, održano je 229 sastanaka, a 11 stručnjaka će lokalnim samoupravama pomoći da popune upitnik od 70 pitanja o toj temi.

Svi podaci o javnim objektima koje će obe strane prikupljati biće uneti u jedinstvenu bazu Srbije.

GIZ i UNDP će prikupljati podatke na terenu, obezbediti obuku korisnika, unos podataka, upravljanje, održavanje i dalji razvoj informacionog sistema za energetski menadžment.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

energijasrbijaušteda
Komentari (0)
Dodaj komentar