Srbija mora da postavi ambicioznije ciljeve zelene tranzicij

BEOGRAD – Borba protiv klimatskih promena iziskuje međunarodnu saradnju, tako da ove godine imamo priliku da naopravimo korak napred na samitu u Glazgovu (COP26), izjavila je danas ambasadorka Velika Britanije Šan Meklaud na panelu o klimatskim promenama, održanom na Beogradskom ekonomskom forumu.

“Cilj je da smanjimo emisiju ugljenika kao I da postignemo ugljeničku neutralnost do kraja veka, kao bi se proizvodilo manje ugljenika nego što može da bude apsorbovan”, dodala je ona.

Podsetila je da je regionalni ambašador za COP26, Dejvid Moran, rekao da Srbija mora da postavi ambicioznije ciljeve zelene tranzicije i da joj je drago što će predsednik Aleksandaar Vučić učestvovati u radu samota u Glazgovu.

„Verujem da Srbija ima potencijal razvoja zelene ekonomije i zelene energije, a za to je potreba saradnja svih u društvu, jer će ta promena dovesti do velikih drustvenih promena“, naglasila je ambasadorka Meklaud.

Ona je istakla da je Velika Britanija to iskusila osamdesetih godina prošlog veka kada je zatvorila industriju uglja.

„Naša ekonomija je od tada porasla 78 odsto, emisiju uglejnika smo smanjili za 44 procenata. Troškovi proizvodnje energije iz zelenih izvora su smanjeni više nego što smo očekivali“, izjavila je Meklaudova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar