Srbija prepoznata u svetu kao zemlja koja prati 4.0revolucij

KOPAONIK – Srbija apsolutno može da iskoristi šansu koju pruža 4.0 revolucija o čemu govore i dosadašnji rezultati vlade, a digitalizacija državne uprave i upotreba društvenih mreža omogućava i našim političarima da budu dostupni građanima 24 časa, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić kaže da je Srbija uradila mnogo, posebno u poslednje tri godine, kada je reč o promenama koje prate 4.0 revoluciju i da je po tome prepoznata u svetu.

Činjenica je, kaže, da je Srbija danas pozvana na svaku značajnu konferenciju o digitalizaciji u svetu gde govore njeni predstavnici i podseća da je Srbija 2019. prvi put uvrštena u Startap Genome izveštaj o digitalnim ekosistemima, gde smo u tri kategorije rangirani u prvih 10 u svetu.

Brnabić je na Kopaonik biznis forumu podsetila i da je naša zemlja pozvana od strane Dubai Ekspo 2020 da predvodi zajedno sa Italijom Nedelju kreativnog stvaralaštva u UAE.

„U ovom trenutku razgovaramo sa njima da u okviru Dubai 2020 vodimo i Nedelju inovacija. Sve to govori da je Srbija danas potpuno drugačije percipirana“, rekla je premijerka.

Ukazuje na članak koji je nedavno objavljen o Srbiji u magazinu „Ekonosmist“ kao i na tekst u jednim mađarskim novinama gde je navedeno da je Srbija zemlja koja je najspremnija u smislu infrastrukture za naučno-tehnološki razvoj.

„Zaista mislim da smo mi danas pozicionirani da u sledećem mandatu, sledeće vlade, imamo rezuzltate koji će pokazati da smo iskoristili ili koristimo šansu 4.0 revolucije“.

Brnabić je osvrćući se na predavanje profesora međunarodnog biznisa na Harvard Biznis školi Ravija Abdelala na panelu „Geopolitika u digitalno doba“ na Kopaoniku, rekla da kao i svuda u svetu misli da je jedan od najvećih problema danas u svetu širenje lažnih vesti.

„Mnogo vremena će trebati političarima u buducnosti se još više bore sa lažnim vestima i da govore šta je u stvari istina, kako se ne bi širila panika, kako te lažne vesti ne bi preuzele primat od pravih vesti. To je sve ono što nose izazovi 4.0 revolucije, društvenih mreža…“, rekla je Brnabić.

Govoreći o polarizaciji u svetu, navela je da je to takođe, jedan od izazova.

Mnogo radnih mesta koja danas postoje će nestajati ali opet, kaže, s druge strane nastajaće drugačija radna mesta.
„I svaka zemlja mora biti spremna na to. Zato smo uveli 2017. godine programiranje u osnovnim školama kako bi naše mlade generacije bile spremen. Ali, i pored toga, programiranje i kodiranje ne znači da će svi biti stručnjaci informacione tehnologije“, navela je Brnabić i ukazala da će mladi na taj način umeti da nauče da rešavaju probleme i razmišljaju „algoritamski“.

Država, kaže, pokušava da napravi drugačiji obrazovni sistem koji će spremiti mlade za izozove budućnosti.

Navodi da se svake godine povećava broj onih koji upisuju tehničke fakultete što je dobra osnova za dalji rast i razvoj.

Za 2020. usvojena je, podseća, na Savetu za informacione tehnologije i inovativno preduzetništvo velika nacionalna edukativna kampanja koja će se skoro iskuljučivo baviti strarijim sugrađanima kako bi oni usvojili znanje i veštine za 21. vek.

E-uprava omogućavada je država građanima 24 časa, 7 dana nedeljno, 365 dana u godini na usluzi a kao primer je navela plaćanje poreza na imovinu onlajn.
I društvene mreeže, kaže, daju potpuno novu dinamiku komunikacije između ljudi koji vode državu, političara i građana.

„Postajete mnogo pristupačniji. Vidite sve komentare na vaš račun, na račun vašeg rada, kritike, pitanja… Ja se trudim da komuniciram što više mogu direktno sa građanima, da na njihove kritike koje mi upute na tviteru odgovorim, da proverim sa mojim ministrima“, rekla je Brnabić.

Volela bi, dodaje, da je i cela vlada malo aktivnija na taj način.

„Možete da imate mnogo direktniju demokratiju“, navela je predsednica vlade i podsetila da se političke teme u svetu danas diskutuju i na tviteru.

Digitalizacija, kaže, daje Srbiji potpuno novu šansu da nadokadimo propušteno, da se drugačije pozicioniramo u svetu.

„I daje nam šansu ne samo da ekonomija raste brže i dinamičnije nego da plate rastu brže i dinamičnije i da samim tim i kvalitet usluga i primanja u Srbiji bude potpuno drugačije u narednih nekoliko godina“, rekla je Brnabić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar