Srbija svakog dana gubi više od milion evra

Vlasti u Prištini uvele su pre dva i po meseca takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U tom periodu, prema informacijama Privredne komore Srbije, na tržište KiM plasirano je oko 90 milona evra manje robe iz centralne Srbije. Dok prema navodima kosovskih medija, u tom periodu Srbija je izgubila oko 100 miliona evra.

„Ako uzmemo u obzir da smo u novembru izgubili 20 miliona evra, u decembru 35 miliona i ukoliko bi se nastavio trend iz decembra, pošto smo ceo decembar bili pod merama, to bi bilo oko 90 miliona evra gubitka“, rekao je rukovodilac Centra za regionalnu saradnju i komorski investicioni forum (KIF) u PKS Aleksandar Radovanović.

Dodao je da se je u tu procenu uračunat i prosečan trend rasta plasmana robe na KiM od osam odsto koji smo imali u prvih 10 meseci 2018. godini.

Kako piše Zeri, prema podacima Statističke agencije Kosova, u novembru 2017. je Srbija izvezla na Kosovo robu vrednu skoro 37 miliona evra, a godinu dana kasnije je ta suma pala na 15,3 miliona.

Vrednost srpskog izvoza na Kosovo je u decembru 2017. iznosila 46,7 miliona evra, a godinu nakon toga 5,3 miliona evra.

Kako piše ovaj list iz Prištine, zbog ogromnih finansijskih gubitaka, raste međunarodni pritisak na premijera Ramuša Haradinaja. Sjedinjene Države (SAD) i Evropska unija hitno traže ukidanje taksi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gubicisrbijatakse
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • milovan

    Kako gubi.??? Ako ih nikada nije ni imala.?!! Kako ja mogu izgubiti nesto sto nemam.Mogao sam ali nemam. Pa da sam ja svetski lider u bankarstvu,ja bi imao milione.Ovako ja sam sofer i znaci izgubio sam milione.Malo sutra. Sto ne izvoze u Rusiju i Kinu.A ne na KiM. Nego nemaju kolicine za veliko trziste pa se guraju gde ih nece.I sada kao izgubili.Preorjenisite se ljudi gde ide.