Srbija troši više energije iz OIE od većine EU članica

BEOGRAD – Stručnjak za energetiku Nenad Šijaković naveo je, pozivajući se na podatke Eurostata, kancelarije za statistiku EU, da Srbija ima veći udeo obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj bruto potrošnji energije u svim sektorima nego 18 članica EU.

„Prema Eurostatu, zaključno sa 2020. godinom udeo OIE u ukupnoj potrošnji energije u našoj zemlji iznosio je 26,3 odsto, što je veoma blizu cilja koji je Energetska zajednica postavila za čitavu EU od 27 procenata“, naveo je Šijaković u autorskom tekstu za portal Energija Balkana.

Navodeći zvaničnu statistiku EU, on iznosi podatke da Srbija ima bolje rezultate u ovoj oblasti od zemalja poput Belgije, Holandije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i EU ukupno u kojoj se iz obnovljivih izvora troši 22,1 odsto energije.

Šijaković iznosi podatek Eurostata po kojima je udeo OIE u potrošnji električne energije u Srbiji bio gotovo ravan trećini sa 30,7 procenata, u sektoru transporta svega 1,17 odsto, a u sektoru grejanja odnosno hlađenja 35,7 procenata.

„Pokazali smo da sa mudrim i umerenim pristupom možemo da postignemo bolje rezultate na ovom polju od velikog broja članica EU. Taj pristup je u trenutno važećoj Strategiji razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine, sa projekcijama do 2030. godine, bio definisan na način koji je garantovao očuvanje integriteta nacionalnog energetskog sistema. Posebno najosetljivijeg elektroenergetskog sistema, kao i nenarušavanja sigurnog i stabilnog snabdevanja potrošača dovoljnim količinama električne energije“, ocenio je Šijaković.

On smatra da isti mudar pristup bude primenjen i prilikom izrade nove Strategije razvoja energetike Srbije, kao i Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, kako bi sačuvali nacionalnu energetsku nezavisnost i ujedno učinili kvalitetnijim svakodnevni život stanovništva i omogućili nesmetani razvoj domaće privrede.

„Domaći resurs, domaći stručnjaci i domaća proizvodnja, jedini su garant zaštite nacionalnih interesa Republike Srbije, kao i energetske bezbednosti naše države“, zaključio je Šijaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar