Srbiji za održiv rast nedostaju investicije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je danas ukazala da je Srbija u prošloj godini postigla napredak i da joj je za nastavak finansijske konoslidacije i obezbedjivanje održivog rasta ključni problem nedostatak investicija.

„Manjak investicija u Srbije je tri odsto bruto domaćeg proizvoda“, rekao je šef kancelarije EBRD u Srbiji Danijel Berg.

On je na predstavljanju izveštaja EBRD o tranziciji u 2015. godini za zemlje centralne Evrope, centralne Azije i južnog i istočnog Mediterana rekao da je manjak investicija problem celog tog regiona, ali da je Srbiji, da bi nadoknadila zaostajanje za razvijenim zemljama, potreban nešto veći priliv investicija i ubrzanje strukturnih reformi.

„Fer, transparentno i predvidivo okruženje je najvažnije za privlačenje investitora“, kazao je Berg.

On je potvrdio da će EBRD nastaviti da finansijski podržava razvoj finansijskog sektora i privatnih kompanija u Srbiji, a biće i partner Vladi u sprovodjenju restrukturiranja javnih preduzeća i poboljšanju poslovne klime.

Kako je podsetio, EBRD je u prethodnih 15 godina u 15 projekata u Srbiji investirala 4,2 milijarde evra, od čega je najveći deo namenjen refinansiranju Elektroprivrede Srbije.

U narednom periodu ta banka će, kako je rečeno, učestvovati u promovisanju Srbije kao dobrog mesta za poslovanje, kao i poboljšanju njenog imidža.

Pohvaljen je napredak Srbije u postizanju finansijske konoslidacije koja treba da bude nastavljena, a EBRD će podržati napore Vlade da se smanjuje zaduženost zemlje u stranoj valuti i rešavaju problematični krediti.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković je istakla da je privredni rast Srbije u 2015. godini bio 0,8 odsto, mada su procene EBRD bile da će iznosi 0,5 odsto, a u 2016. godini se očekuje još veći rast.

Ocenila je da je važna izgradnja institucija u Srbiji i da se radi na njihovom kadrovskom jačaju i utvrdjivanju procedura koje neće zavisiti od pojedinaca koji ih spovode.

„NBS će pružiti podršku poboljšanju poslovne klime u Srbiji čineći uslove poslovanja predvidivim i stabilnim i ponašajući se nepristrasno“, rekla je Tabaković.
 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar