Srpska delegacija u Dubaiju učestvovala na Space forumu

DUBAJI – Predstavnici srpske delegacije danas su učestvovali na Space forumu koji se održava u sklopu Svetske izložbe Expo 2020 Dubai, gde su se upoznali sa novim svemirskim tehnologijama, potencijalima rada u toj oblasti i ulaganjima.

Direktor kompanije “Viktor prodakšn” Viktor Vildović ocenio je da forum predstavlja pogled u budućnost razvoja kosmičkih programa.

“Srbija pokušava da se pozicionira u kosmičkoj industriji, radi se na više polja da se povežemo sa kosmičkim agencijama u Evropi, Aziji i Americi. Očekujemo uskoro i neke konkretne projekte”, rekao je Vildović.

Ivan Kokić iz Instituta Nukleranih nauka Vinča je izjavio da sun a forumu odrzani zanimljivi paneli na kojima se govorilo o aktuelnim dešavanjima i problemima, kao i planovima za buduci razvoj i primenu svemirskih tehnologija.

“Na osnovu rečenog, kao glavi pokretači daljeg razvoja svemirskih tehnologija mogu se izdvojiti otvaranje i demokratizacija tržišta svemirskih tehnologija kroz snižavanje cena lansiranja, stvaranje sistema koji će obezbediti održiv, nezavisan i dugoročan boravak ljudi u svemiru i smanjivanje eksploatacije zemaljskih resursa zbog početka eksploatacije resursa nebeskih tela”, izjavio je Kokić, a prenosi Privredna komora Srbije.

Naglasio je da se u diskusiji potenciralo da je glavni preduslov ostvarivanja ovih ciljeva međunarodna saradnja na polju svemirskih tehnologija i da Srbija s tiim treba da uhvati korak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar