Srpski dizajneri na Nedelji mode u Torinu 13. jula

BEOGRAD – Srpski dizajneri će 13. jula na Nedelji mode u Torinu , koja se pod sloganom „Moda nosi mir“ održava od 6. do 14. jula, predstaviti svoje kreacije.

To je prilika da promovišu inovacije i najnovije trendove domaćeg dizajna, kao i da se povežu sa svetskim modnim brendovima i kompanijama, saopšteno je danas iz Privredne komore Srbije.

Revija srpskih dizajnera organizuje se uz podršku Privredne komore Srbije (PKS) i Evropske mreže preduzetništva (EEN), a biće održana u ekskluzivnoj vili Sasi, nekadašnjoj rezidenciji italijanskih prinčeva iz 17. veka.

Katarina Momčilović Matić iz PKS ističe da se ovaj događaj u Torinu uspešno organizuje sedmi put, i da je namenjen mladim dizajnerima, brendovima u fazi afirmacije, malim i srednjim preduzećima tekstilnog sektora a sa ciljem da se predstave i povežu sa inostranim kupcima i profesionalcima modne industrije.

Ona je dodala da je Torino odlična prilika da se svetska publika upozna sa trendovima i kreacijama perspektivnih srpskih dizajnera, ali i da se dogovore novi poslovi i unapredi biznis, navodi se u saopštenju.

U Torinu će nastupiti pet naših dizajnera i brendova.

Pčelica Maja, koja se bavi izradom ručno rađenih, dizajniranih haljina i kompleta za majke i ćerke na reviji će premijerno promovisati kolekciju luksuznih, svečanih haljina za odrasle i venčanica pod imenom „Maja Atelier“, a Helena Scrittore dizajnerska linija ženske odeće predstaviće se kolekcijom „Oslobodi sebe“ (Free yourself).

Wild Design obuća i torbe i Neda Porphyrozei kolekcija haljina, imaće zajedničku kolekciju „Amanet“ inspirisanu srpskom istorijom 18. i 19. veka i hajdučkim ciklusom epske narodne poezije, najavljeno je iz PKS.

Dizajnerkama Tijani Daić i Nedi Porfirozei posebno nadahnuće je pružio lik znamenite srpkinje Čučuk Stane, kao oličenja pravičnosti, mudrosti, hrabrosti i ratobornosti.

„Čast nam je što u državi koja je sinonim za modu imamo priliku da predstavljamo Srbiju, bogatu istoriju i kulturu koje su nam naši preci ostavili u amanet“, naglašava Daić.

Na reviji će nastupiti i Dreš for Sučeš Serbia deo globalne mreže za osnaživanje žena, a srpski ogranak će se predstaviti novom kolekcijom „Paulje“ koja je inspirisana nakitom iz perioda bronazanog doba pronađenog na istoimenom lokalitetu u zapadnoj Srbiji, dok će Internacionalni univerzitet Novog Pazara predstaviti kolekciju svog Departmana za umetnost, saopšteno je iz PKS.

Nedelju mode u Torinu će pratiti bogat program modnih revija, specijalizovanih radionica i panela, profesionalnih b2b sastanaka.

Specijalan gost biće Maki Mandela, ćerka dobitnika Nobelove nagrade za mir Nelsona Mandele, kojoj će biti uručena specijalna nagrada od strane Nikole Paparusa osnivača Afričke modne kapije, neprofitne organizacije koja se bavi pitanjem diskriminacije u modnoj industriji, saopšteno je iz PKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar