Šta samim građanima donosi rekordni rast BDP-a?

Ukoliko se ostvari prognoza EK, to će zaista biti najbolji rezultat u poslednjih deset godina.

Najveći privredni rast u poslednjih deset godina. Ovim rečima su i premijerka Ana Brnabić i zvaničnici Evropske komisije opisali rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), tačnije, svega što građani i privreda stvore za godinu dana. Predsednica vlade komentarisala je ostvareni rezultat iz prvog tromesečja (4,5 odsto), dok je EK u svom izveštaju govorila o očekivanom rastu od 3,3 odsto, koliko će prema njihovoj prognozi, Srbija ostvariti do kraja ove godine.

Ako sve bude išlo dobro, do kraja godine biće rasta plata i penzija, najavila je premijerka pre nekoliko dana.

Podaci zvanične statistike pokazuju, da ukoliko se ostvari prognoza EK, to će zaista biti najbolji rezultat u poslednjih deset godina. Ali, daleko od toga da je vreme za slavlje i šampanjac. I to uprkos tome što pojedini ekonomisti očekuju da će srpski BDP do kraja godine porasti četiri odsto, što je znatno više od plana ministra finansija Dušana Vujovića (3,5 odsto). Pritom, sve prognoze pokazuju da će rast u evrozoni biti nešto malo veći od dva odsto. Što je, takođe, najveći rast evropske privrede od početka svetske ekonomske krize 2008. godine.

Ipak, prevedeno u pare, prosečnom Evropljaninu će rast BDP-a od dva odsto, doneti mnogo više novca nego što bi prosečnom Srbinu doneo rast od četiri odsto. Ako zarade rastu onoliko koliko raste BDP-a za prosečnog Nemca, čija je zarada oko 2.300 evra, rast od dva odsto donosi dodatnih 46 evra. Dok za prosečnog Srbina, sa platom od oko 400 evra, rast od četiri odsto donosi dodatnih 16 evra.

(Anica Telesković, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BDP
Komentari (0)
Dodaj komentar