Šta se očekuje od dvodnevnog zasedanja Feda?

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) trebalo bi da na dvodnevnom zasedanju, koje počinje danas, zadrži kamatne stope na nepromenjenom nivou, odlažući tako potencijalno povećanje kamata za septembar ili čak decembar, smatraju analitičari.

U fokusu sastanka Feda će, kako navodi Rojters, biti način na koji da „pomire“ pozitivni ekonomski podaci iz SAD i snažno zapošljavanje iz juna sa usporavanjem rasta globalne ekonomije i drugim poteškoćama koje prete da ugroze ubrzanje inflacije.

Za predsednika Fedovog ogranka u San Francisku, DŽona Vilijamsa, sve što je potrebno jeste samo malo poverenja u činjenicu da se inflacija kreće ka Fedovom cilju od 2,0 odsto, navodi britanska agencija, dodajući da je inflacija trenutno u SAD na 1,6 odsto.

Članovi Feda su i dalje podeljeni u pogleedu povećanja kamata, a zvanično saopštenje te institucije se očekuje sutra u 18:00 časova po Griniču.

Fed je u decembru prošle godine povećao kamatnu stopu na prekonoćne pozajmice, prvi put u poslednjih deset godina, i nagovestio je da će u 2016. godini uslediti još četiri povećanja, jer želi da „normalizuje“ ultra labavu monetarnu politiku usvojenu kao odgovor na finansijsku krizu iz 2007-2009. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

FEDsad
Komentari (0)
Dodaj komentar