Stamatović: Davanje zemlje strancima u zakup težak udarac na poljoprivredu i seljake

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović ocenio je danas da tenderi za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta idu u prilog krupnom kapitalu i „takozvanim investitorima“, što predstavlja težak udarac za srpsku poljoprivredu i sve seljake koji su tako izgubili pravo na rad.

On je dodao da vlast kreira zakone koji „po volji vlastima bliskih tajkuna“, a da su seljaci izgubili mogućnost da proširuju sopstvenu proizvodnju i jačaju svoju poziciju na tržištu.

Stamatović se osvrnuo i na davanje u zakup na 30 godina oko 2.500 hektara državne poljoprivredne zemlje u Zrenjaninu nemačkoj kompaniji „Tenis“ i ocenio da takvi slučajevi uništavaju domaću proizvodnju i poljoprivredu, „što predstavlja svojevrsnu veleizdaju i predaju srpske zemlje strancima, čiji cilj je da unište mala i srednja gazdinstva“.

„Nezamislivo je da se najveća žitnica naše države rasparčava i poklanja inostranim kompanijama po mizernoj ceni, a da se srpski seljaci potpuno obespravljeni pitaju ima li svrhe ostati na selu, obradjivati zemlju i proizvoditi hranu“, rekao je Stamatović.

On se u saopštenju osvrnuo i na probleme malinara iz Zapadne Srbije i naveo da su oni osetili koliko je teško baviti se poljoprivredom u Srbiji, jer im je država ranije poručila da ima dovoljno prošlogodišnjeg roda malina i da je otkupna cena uslovljena cenom malina na poljskom tržištu, a da je radna grupa samo „proćerdala“ pare za putovanje u Poljsku, dok malinari nisu dobili obećanu cenu malina.

Stamatović je dodao da su malinari nedavno uputili zahteve Ministarstvu privrede i tražili da im se saopšti koliko su ovogodišnji rod i cena maline, šta je uradjeno po pitanju Nacionalnog saveza za malinu i na koji način će biti nadoknadjena šteta zbog loših vremenskih uslova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar