Štetu pričinjenu neosiguranim vozilom plaća vlasnik

BEOGRAD – Udruženje osiguravača Srbije daje punu podršku akciji MUP-a u otkrivanju vozača koji upravljaju vozilima kojima je istelo važenje registracije, zato što se na taj način smanjuje broj sudskih postupaka za naknadu štete pričinjene takvim vozilima, saopštilo je Udruženje.

Udruženje osiguravača Srbije podseća vozače na zakonsku obavezu da prilikom svakog produžetka važenja registracije motornog vozila kupe i polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti koja se koristi za naknadu štete pričinjenu trećim licima upotrebom vozila.

„Ukoliko motorno vozilo kojim je šteta pričinjena ne poseduje polisu osiguranja, štetu će isplatiti garantni fond Udruženja osiguravača, ali će troškove na kraju ipak platiti vozač koji je pričinio štetu. To može biti materijalna i nematerijalna šteta, u zavisnosti od toga da li je u nezgodi bilo i povređenih osoba“, piše us aopštenju.

Udruženje upozorava da se, ukoliko dogovor sa dužnikom, odnosno počiniocem štete nije moguć, pokreće sudski spor koji, po pravilu ide na štetu počinioca nezgode.

„Tada se na osnovni dug dodaju kamata i sudski troškovi, što znatno podiže ukupnu sumu koju počinilac nezgode treba da vrati Udruženju osiguravača Srbije. Ukupan dug tako može da dostigne od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada evra“, upozorava Udruženje.

Ova asocijacija navodi primer jednog od najvećih takvih dugova nastalih iz sudskog procesa, koji je posle šestogodišnjeg spora sa kamatama i troškovima bio viši od 100 hiljada evra.

Dodaje se da je dužnik koji je pričinio štetu neosiguranim traktorom bio primoran da proda kuću i imanje kako bi podmirio štetu koju je tom prilikom pričinio.

Najbolji način da se izbegnu dugovi u ovolikim iznosima je redovna registracija motornih vozila i kupovina polise osiguranja, što je i zakonska obaveza vlasnika vozila, zaključuje Udruženje osiguravača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar