Stojiljković: PKB korporaciju ne treba privatizovati

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je danas da PKB korporaciju ne treba privatizovati i da država mora da ostane njen većinski vlasnik.

On je na okruglom stolu „Rasprodaja Srbije  –  privatizacija PKB korporacije“ istakao da je ta firma strateški važna za proizvodnju hrane i da na njeno čelo treba dovesti profesionalni menadžment.

„Vlast uporno na čelo velikih kompanija dovodi lojalno partijsko rukovodstvo koje nema menadžerskih sposobnosti. Srbija ima dovoljno stručnjaka koji mogu uspešno da upravljaju velikim sistemima“, rekao je Stojiljković.

Dodao je da su sindikati tražili razgovor s nadležnima u Vladi Srbije i da će predočiti sve argumente koji potvrdjuju da PKB ne treba privatizovati, a ako pregovori ne uspeju, biće preduzete sve „sindikalne mere“.

Predsednik sindikata „Nezavisnost“ PKB korporacije Milan Kojić istakao je da se taj sindikat protivi privatizaciji PKB-a zbog njegovog strateškog značaja za grad i državu i ukazao da Zakon o privatizaciji i Zakon o poljoprivrednom zemljištu „zabranjuje privatizaciju dobara od opšteg značaja i dobara u opštoj upotrebi“.

„Smatramo da je restrukturiranje PKB-a i stvaranje profitabilne kompanije moguće kroz odgovornije upravljanje i racionalizaciju troškova. Ukoliko nije moguće tehnološko unapredjenje PKB-a bez privatnog kapitala, u tom slučaju treba uvesti manjinskog strateškog partnera“, rekao je Kojić.

Predsednik Granskog sindikata prehrane, ugostiteljstva, turizma, poljoprivrede i duvanske industrije Dejan Titović istakao je da je privatizacijom poljoprivrednih preduzeća bez posla ostalo 53.000 radnika i oni su najbrojniji posle otpuštenih iz tekstilne industrije.

On je ukazao da je na korupciju prilikom privatizacije poljoprivrednih preduzeća ukazivao pre nekoliko godina i Savet za borbu protiv korupcije, ali ništa nije učinjeno da se utvrde krivci.

Titović je naveo primer pogubnih posledica privatizacije preduzeća Agrobačka, jer su posle prodaje „stradali i radnici i imovina“.

„Agrobačka je u svom sastavu imala farmu krava, ribnjak od 600 hektara, silose i mlin, ali je posle prodaje te firme supruzi Mileta Jerkovića, sve uništeno“, rekao je Titović.

Istu sudbinu, prema njegovim rečima, doživelo je i preduzeće „Mala Bosna“ koje je imalo 600 hektara obradive zemlje, a kupio ga je konzorcijum privatnih lica.

„Konzorcijum je brzo po kupovini prodao tu firmu novom vlasniku koji je to preduzeće iskoristio kao zalog (kolateral) za kredit koji je iskorićen za privatne potrebe novog vlasnika. Agencija za privatizaciju je čak 16 puta opominjala novog vlasnika da ispuni obaveze iz ugovora“, rekao je Titović.

PKB, prema rečima savetnika sindikata UGS „Nezavisnost“ Zorana Ristića, „godišnje uplati državi milijardu dinara u budžet, a ne dobija subvencije kao druga preduzeća“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar