Susam u Delez stigao pre upozorenja RAŠF

BEOGRAD – Proizvodi koje je kompanija Delez uzorkovala kao svoju obavezu na osnovu Zakona o bezbednosti hrane sadržali su susam sa povišenim prisustvom etilen oksida koji je uvezen pre otkrića i upozorenja EU RAŠF sistema, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako navode, nadležne inspekcije su do sada zbog povišenog prisustva etilen oksida vratile sa granice dve pošiljke susama, ukupno 35 tona i nastaviće da redovno kontrolišu sve pošiljke.

Ističu i da nadležna poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija vrše redovan nadzor i kontrolu hrane nad svim pošiljkama koje ulaze u Republiku Srbiju, kao i njihovom prometu.
„U pomenutom slučaju, kao što smo i ranije saopštili, nadležni organi su odmah po dobijanju informacije o mogućem uvozu susama iz Indije od strane EU RAŠF sistema brzog uzbunjivanja i upozoravanja uveli pojačanu kontrolu zrna susama i svih proizvoda koji sadrže susam poreklom iz Indije na prisustvo etilen oksida“, ističu u Ministarstvu.
Svi subjekti koji posluju hranom su takođe dužni, na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, da ukoliko utvrde veće prisustvo supstanci od propisanih, povuku iste proizvode i na precizan i efikasan način obaveste potrošače o razlozima njegovog povlačenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar