Sutra i u Subotici protest jer 'puštaju da srpski seljak propadne'

Posle današnjih propalih pregovora poljoprivrednika i predstavnika Vlade Srbije, predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotica Miroslav Matković izjavio je za agenciju Beta da sutra, u utorak, planiraju protestnu vožnju poljoprivrednom mehanizacijom do Gradske kuće.

Njihov cilj je, kako je rekao, da na svoje probleme skrenu i pažnju gradonačelnika Subotice.

„Zaključak nam je da vlasti puštaju da srpski seljak propadne. Izgleda da ćemo da zavisimo od uvoza i ugušićemo našu proizvodnju. Mlekara je ponovo spustila otklupnu cenu mleka, nekima su od sutra otkazali otklup mleka. Jednostavno smo svi u istom problemu. Srpski agrar se gasi“, kazao je Matković.

Objasnio je da je pokazana dobra volja da se ispuni samo jedan od osam zahteva koje su poljoprivrednici 5. maja uputili Vladi Srbije.

„Prihvatili su jedino da podignu prelevmane na 300 dinara po kilogramu. Rekli su da od sledeće godine može da se podigne subvencija po hektaru, ali nisu rekli koliko. Medjutim, sve ostale mere subvencija stočarima se ukidaju u korist subvencija po hektaru“, naveo je on.

„Na ovaj način pokušavaju da zavade i podele ratare i stočare. Naš stav je bio da nema podele i da svi zahtevi treba da se ispune“, rekao je Matković.

Po njegovom mišljenju, „vlast samo kupuje vreme“.

Dodao je da će pšenica biti otkupljivana po 18 dinara za kilogram što je izneo kao veliki problem, dok su predstavnici Vlade rekli da ne mogu da utiču na cenu.

„A kad su mogli da utiču, onda su zabranili izvoz“, rekao je Matković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar